Slastni grižljaji z ulic nogometnih mest
Bi pripravili kaj okusnega tudi sami doma? V priročniku Ulična hrana iz zbirke Tako preprosto, ki ga je izdala založba Mladinska knjiga, so zbrani recepti in praktični nasveti za ulično hrano z vsega sveta.
V njem je tudi podrobneje opisano, katere dobrote kuhajo na ulicah Hamburga, Berlina, Kölna, Münchna, Dunaja in Züricha, in dodani so naslovi, kjer jih je mogoče najti. V pokušino vam ponujamo dva recepta iz gostiteljskih mest evropskega nogometnega prvenstva.
Hamburg: Ribe so vedno prva izbira
Kdo se je pravzaprav domislil hamburgerja? V tem hanzeatskem mestu si radi domišljajo, da ta priljubljena jed izvira iz severnonemške specialitete Hamburger Stück, to pa je mesni plošček v žemlji.
Recept naj bi nemški izseljenci zanesli v Ameriko. V Hamburgu so hamburgerji priljubljeni ... Hamburžani se radi pohvalijo še z eno klasično jedjo, in sicer klobaso s karijevo omako.
Ne glede na to, ali je legenda ali resnica, si lahko vsakdo, ki je prebral roman Odkritje pečenice s karijem avtorja Uwa Timma, predstavlja, da ta specialiteta prihaja iz tega hanzeatskega mesta ... Preprosto skupaj s Hamburgom gredo tudi ribe. V pristanišču ponujajo ribje specialitete na vsakem vogalu.«
Hamburški ribji sendvič
Potrebujemo (za štiri osebe):
Za remulado:
- 2 jajci (velikost M)
- 2 zelo sveža rumenjaka (velikost M)
- 2 žlički srednje pekoče gorčice
- sol in poper
- 150 ml sončničnega olja
- žlico creme fraiche
- 100 g kislih kumaric kornišon in žlico kisa vloženih kumaric
- 2 žlici vloženih kaper
- 2 žlički mlete sladke paprike
- pol šopa drobnjaka
- pol šopa peteršilja
Za ribji sendvič:
- 2 rdeči čebuli
- 8 listov zelene solate
- 4 vejice kopra
- 4 žemlje
- 4 marinirane slanike
Priprava:
- Jajci za remulado kuhamo približno 10 minut, da sta trdo kuhani, nato ju speremo s hladno vodo in olupimo.
- Medtem rumenjak zmešamo z gorčico, ščepcem soli in poprom. Olje (približno 50 ml) najprej dodajamo po kapljicah in mešamo z metlico – moramo ga popolnoma umešati, preden ga spet dodamo.
- Nato v tankem curku prilivamo preostalo olje in krepko mešamo. Majonezi primešamo creme fraiche.
- Kumarice, kapre in kuhani jajci drobno nasekljamo. Skupaj s kisom od kislih kumaric in mleto papriko primešamo k majonezi. Drobnjak in peteršilj speremo in otresemo.
- Drobnjak narežemo na tanke kolobarje. Peteršilj osmukamo in drobno narežemo. Oboje primešamo remuladi. Solimo in popramo.
- Čebulo za sendvič olupimo in naribamo na tanke kolobarje. Solato in koper speremo in otresemo, vrhove kopra osmukamo.
- Žemlje prerežemo, toda ne do konca. Nadevamo z mariniranimi slaniki, čebulo, solato, remulado in koprom.
Namig: Pravi ribji sendvič je brez remulade. Namesto nje lahko na prerezane žemlje na tanko namažemo maslo in jih obložimo z nekaj rezinami kislih kumaric. Dodamo še slanike, čebulo, solato in koper, pa je sendvič pripravljen.
Berlin: Aal Grün, Bulette, Rollmops, Döner kebab, klobasa s karijem, mesne polpete
Novi trendi hitro preplavijo svetovljansko metropolo ob reki Spree. Enako velja za ulično hrano. Berlinčani z razlogom pravijo, da je ulična hrana stara kot svet, saj Street Food Thursday, to so četrtki, ki so rezervirani za ulično hrano, že od leta 2013 potekajo v Kreuzbergu v Markthalle Neun, zgradbi iz 19. stoletja ...
Stojnice z ulično hrano so huda konkurenca berlinskim tradicionalnim okrepčevalnicam – tipične jedi so denimo aal grün, jed iz kuhane jegulje s svetlo omako iz kopra, mesni ploščki ali v kis in olje vložen slanik, ki ga postrežejo zvitega – vendar pravijo, da je konkurenca dobra za posel ... Berlin brez kebaba?
Nepredstavljiv je Berlin brez kebaba. Še vedno je zelo priljubljen Mustafas Gemüsekebab v Kreuzbergu, pravi naslov za berlinsko klobaso s karijem je okrepčevalnica Curry Mitte pri postaji podzemne železnice Rosenthaler Platz.
Klobase s pikantno karijevo omako
Potrebujemo (za štiri):
- strok česna
- 3 žlice sončničnega olja
- 2 žlici pekočega karija v prahu
- 100 g paradižnikove mezge
- pločevinko pasiranega paradižnika (400 g)
- 250 ml ananasovega soka
- 3 žlice belega vinskega kisa
- janeževo zvezdo
- klinček
- lovorov list
- 4 rahlo prekajene obarjene klobase (po želji samo iz svinjine ali iz svinjine in govedine)
- sol
- beli kruh za postrežbo
Priprava:
- Za omako olupimo česen in ga stisnemo s stiskalom za česen. V širokem loncu segrejemo žlico olja in česen prepražimo. Pazimo, da ne porjavi. Dodamo kari v prahu in paradižnikovo mezgo ter prepražimo.
- Dodamo pasiran paradižnik, ananasov sok, kis in začimbe. Zavremo in odkrito kuhamo na zmernem ognju približno 8 minut, vmes večkrat premešamo.
- Medtem v veliki ponvi segrejemo preostalo olje. Obarjene klobase opekamo 5–8 minut na zmernem oziroma močnem ognju, da so lepo rjave. Pustimo v topli ponvi.
- Janeževo zvezdo, klinček in lovorov list odstranimo in omako solimo. Klobase predenemo na štiri krožnike, narežemo na debele kolobarje in prilijemo omako. Takoj postrežemo s kruhom.
- Namig: Če nas popade volčja lakota in si zaželimo prave hitre hrane, postrežemo h klobasicam namesto belega kruha hrustljav krompirček.
Recepti s knjige Ulična hrana iz zbirke Tako preprosto, ki ga je izdala založba Mladinska knjiga.