Slovenska jambalaya (recept)
Pred leti se je udeležil tekmovanja ljubiteljskih kuharjev in kot edini moški zasedel tretje mesto. »To ni klasična kuharska knjiga, v kateri naj bi bile navedene količine za posamezno jed in navodila, kako to jed pripraviti. In zraven še lepe fotografije z vsemi dodanimi okraski.
V svojih zapiskih je z razmišljanji in nasveti predvsem želel odgovoriti na eno samo vprašanje: ali se sploh splača kuhati za enega. Njegov odgovor je: da.«
Takšen je zgoščen opis knjige Izborno kuham le zase. Izbrali smo tri vrhunske recepte iz kuharice, ki je tudi imeniten učbenik, v katerem se bo marsikdo srečal z noži in kuhalnicami, lonci in ponvami, štedilnikom.
Slovenska jambalaya
»Zagotovo poznate Jambalayo, uspešnico iz sveta country glasbe z dokaj čudnim in težko razumljivim besedilom. Dolgo pravzaprav nisem vedel, kaj pomeni Jambalaya. Dejstvo je, to ni kakšna obljubljena dežela nekje sredi Amerike. Ampak jambalaya – zdaj to besedo pišem z malo črko – prihaja prav iz Amerike, presenečeno sem namreč ugotovil, da gre za jed s španskim, francoskim in afriškim pridihom.
Na prvi pogled deluje kot različica španske paelle oziroma paelje ali preprosto rižote. Zgodba o njenem nastanku pa sega čisto drugam. Nastala naj bi v New Orleansu, ko je neki ugleden turist v bolj poznih urah vstopil v eno izmed lokalnih gostilnic. V gostilnici ni ostalo veliko hrane, zato je lastnik zaklical v kuhinjo: 'Jean, balayez!', kar v njihovem narečju pomeni: 'Jean, vrzi nekaj skupaj!' Od tod tudi ime jedi – jambalaya.«
Potrebujemo:
- pol piščančjega fileja brez kože
- pol suhe ali prekajene klobase
- 10 dag domače šunke v kosu
- dva korenčka
- eno do dve bučki
- eno zeleno papriko
- dva paradižnika
- riž basmati
- olje
- sol
- ščepec ali dva majarona
- ščepec žafrana
- košček masla
Priprava:
- Piščančji file narežemo na drobne kocke, prav tako šunko, klobaso pa na kolobarčke.
- Zelenjavo prav tako narežemo na majhne kocke.
- Vzamemo primerno posodo ali ponev in dodamo žlico olja. Ko je ponev primerno segreta, meso, šunko in klobaso ter zelenjavo dodamo v ponev in počasi pražimo na šibkem ognju.
- Rahlo solimo in dodamo ščepec ali dva majarona.
- Ko je meso pečeno, zelenjava prav tako, dodamo lonček riža basmati in dvojno količino vode. Torej na lonček riža dva lončka vode.
- Jambalaya naj počasi vre, vmes večkrat pomešamo, da se riž ne prime dna posode.
- Na koncu dodamo žafran, ki bo jed obarval oranžno. Dodamo še košček masla za sočnost jambalaye in rahlo pomešamo.
- Postrežemo in po želji dodamo nariban parmezan.