ONINA KUHINJA

Slovenska jambalaya (recept)

Izborno kuham le zase je naslov najnovejše knjige izjemnega novinarja in fotografa Primoža Hienga, ki je v podnaslovu zapisal: Zgode in nezgode kuhanja za eno osebo. Nad kuhanjem se je začel navduševati že v otroških letih, pozneje je svoje kuharsko znanje nadgrajeval z branjem kuharskih knjig in praktičnim delom za štedilnikom.
Fotografija: Slovenska Jambalaya FOTO: Primož Hieng
Odpri galerijo
Slovenska Jambalaya FOTO: Primož Hieng

Pred leti se je udeležil tekmovanja ljubiteljskih kuharjev in kot edini moški zasedel tretje mesto. »To ni klasična kuharska knjiga, v kateri naj bi bile navedene količine za posamezno jed in navodila, kako to jed pripraviti. In zraven še lepe fotografije z vsemi dodanimi okraski.

V svojih zapiskih je z razmišljanji in nasveti predvsem želel odgovoriti na eno samo vprašanje: ali se sploh splača kuhati za enega. Njegov odgovor je: da.«

Takšen je zgoščen opis knjige Izborno kuham le zase. Izbrali smo tri vrhunske recepte iz kuharice, ki je tudi imeniten učbenik, v katerem se bo marsikdo srečal z noži in kuhalnicami, lonci in ponvami, štedilnikom.

Slovenska jambalaya

»Zagotovo poznate Jambalayo, uspešnico iz sveta country glasbe z dokaj čudnim in težko razumljivim besedilom. Dolgo pravzaprav nisem vedel, kaj pomeni Jambalaya. Dejstvo je, to ni kakšna obljubljena dežela nekje sredi Amerike. Ampak jambalaya – zdaj to besedo pišem z malo črko – prihaja prav iz Amerike, presenečeno sem namreč ugotovil, da gre za jed s španskim, francoskim in afriškim pridihom.

Na prvi pogled deluje kot različica španske paelle oziroma paelje ali preprosto rižote. Zgodba o njenem nastanku pa sega čisto drugam. Nastala naj bi v New Orleansu, ko je neki ugleden turist v bolj poznih urah vstopil v eno izmed lokalnih gostilnic. V gostilnici ni ostalo veliko hrane, zato je lastnik zaklical v kuhinjo: 'Jean, balayez!', kar v njihovem narečju pomeni: 'Jean, vrzi nekaj skupaj!' Od tod tudi ime jedi – jambalaya.«

Primož Hieng  FOTO: Pixabay
Primož Hieng  FOTO: Pixabay

Potrebujemo:

  • pol piščančjega fileja brez kože
  • pol suhe ali prekajene klobase
  • 10 dag domače šunke v kosu
  • dva korenčka
  • eno do dve bučki
  • eno zeleno papriko
  • dva paradižnika
  • riž basmati
  • olje
  • sol
  • ščepec ali dva majarona
  • ščepec žafrana
  • košček masla

Priprava: 

  • Piščančji file narežemo na drobne kocke, prav tako šunko, klobaso pa na kolobarčke.
  • Zelenjavo prav tako narežemo na majhne kocke.
  • Vzamemo primerno posodo ali ponev in dodamo žlico olja. Ko je ponev primerno segreta, meso, šunko in klobaso ter zelenjavo dodamo v ponev in počasi pražimo na šibkem ognju.
  • Rahlo solimo in dodamo ščepec ali dva majarona.
  • Ko je meso pečeno, zelenjava prav tako, dodamo lonček riža basmati in dvojno količino vode. Torej na lonček riža dva lončka vode.
  • Jambalaya naj počasi vre, vmes večkrat pomešamo, da se riž ne prime dna posode.
  • Na koncu dodamo žafran, ki bo jed obarval oranžno. Dodamo še košček masla za sočnost jambalaye in rahlo pomešamo.
  • Postrežemo in po želji dodamo nariban parmezan.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije