KUHANJE
Štirje s pripravo hrane povezani miti
Čeprav so vas z njimi seznanile mame, nekaterim splošno znanim napotkom za pripravo hrane ne gre verjeti.
Odpri galerijo
Vsak bi rad na mizo postavil kar najboljšo jed. Pri pripravi te pa morda upošteva navodila, ki so globoko zakoreninjena, a ne vedno tudi upravičena. Katerim mitom, ki so povezani s kuhanjem, lahko prenehate verjeti?
Običajno jih namreč zamrznjeno takoj po obiranju in niso izpostavljeni dolgi hrambi v skladiščih, kjer hitro izgubljajo hranljivo vrednost.
Dodatek olja med kuhanjem testenin preprečuje lepljenje
Napotek, ki ga številni upoštevajo, a olje v vodi ne bo preprečilo, da se testenine ne bi zlepile, saj splava na površino in nima nikakršnega učinka. Testenine raje kuhajte v primerni količini vode, pazite, da jih ne razkuhate, in kuhane splaknite z mrzlo vodo.Kuhano jajce splaknite z mrzlo vodo
To navodilo je dobro upoštevati pri mehko kuhanem jajcu, saj hladna voda ustavi proces kuhanja. Pri trdo kuhanih je splakovanje odveč.Alkohol med kuhanjem izpari
Mit, ki ni ravno neškodljiv. Strokovnjaki z univerze Idaho so namreč dokazali, da v omaki z belim vinom po nekajminutnem vrenju ostane do 85 odstotkov alkohola. Po pol ure kuhanja je tega še 35 odstotkov. Če se torej iz kakršnega koli razloga izogibate alkoholu, se mu odpovejte tudi pri pripravi jedi.Sveža zelenjava je boljša od zamrznjene
Je, če jo naberete na vrtu in takoj postavite na mizo. Kupljeni sadeži in zelenjava pa imajo zamrznjeni velikokrat več vitaminov in drugih hranljivih snovi od svežih plodov narave.Običajno jih namreč zamrznjeno takoj po obiranju in niso izpostavljeni dolgi hrambi v skladiščih, kjer hitro izgubljajo hranljivo vrednost.