ODPRTA KUHINJA

Tako pripravljene kumare so še boljše kot v solati

Ko se jih naveličamo v solati, kumare pripravimo na drugačne načine; slastne so v omaki in pražene z drugo zelenjavo.
Fotografija: Kumare v solati. (Foto: voltan1/GettyImages)
Odpri galerijo
Kumare v solati. (Foto: voltan1/GettyImages)

Kumare so tipična poletna jed in najbolj teknejo sveže, po možnosti hladne. Z različnimi dodatki pričaramo bogate in raznolike okuse, dobro se ujamejo z jogurtom ali kislo smetano, okus zaostrimo s strtim česnom, čebulo ali jih oplemenitimo s kisom ali limoninim sokom. V solati lahko kraljujejo samostojno, lahko pa jih zmešamo na primer s paradižnikom, papriko in stročjim fižolom. Za solato jih grobo naribamo ali narežemo na tanke kolobarje. Če so zelo velike in zrele, jim izdolbemo semena, sicer pa uživamo cele. Podobno je z lupino, mlade kumare le operemo, odrežemo vrhove in poljubno narežemo, starejše po potrebi olupimo. Če pogledamo tradicionalno kuhinjo, v večini receptov najdemo surove kumare, izjema so tople v omaki. Te po različnih krajih prepoznamo pod različnimi imeni, mnogi poznajo tople murke, to je omaka, ki je najboljša v kombinaciji z nežnim pire krompirjem, zraven lahko ponudimo tudi kos mesa, pečenega, tudi na žaru, ali pa kuhano govedino. V Prlekiji so gospodinje nekoč pripravljale kmečke murke, jed iz kumar, krompirja in smetane, za katere je značilno, da kumar ne skuhajo do mehkega, temveč ostanejo čvrste, da hrustajo.

A v času obilja vrtnin se svežih kumar zlahka prenajemo, zato ponujamo nekaj zanimivih možnosti, kako jih pripraviti v loncu, ponvi ali pekaču. Pripravljamo jih podobno kot bučke.

...
...

Srednje velike kumare narežemo na trakove, dolge nekaj centimetrov. Naložimo v namaščen pekač, pokapljamo z oljčnim oljem in začinimo. Če smo za pikantno, dodamo malce čilija, lahko jih premažemo s strtim česnom. Dodamo različna sveža zelišča, potresemo z naribanim parmezanom in pečemo pol ure na 200 stopinj. Gratinirane kumare so odlična priloga k jedem z žara.

Lahko jih dodamo mešani zelenjavi, ki jo pražimo v ponvi ali voku, začinimo pa s poljubnimi svežimi ali suhimi zelišči oziroma začimbami. Pri tem se poigravamo z okusi: z ingverjem, kajenskim poprom, sojino omako in še čim bo jed dobila orientalski pridih, lahko pa pripravimo slajšo različico z javorjevim sirupom. Popečeno zelenjavo postrežemo z jajčno omleto ali palačinkami, lahko je priloga k polenti.

...
...

Recept: Kumarična juha

Kumare v omaki ali juhi začinimo s svežimi zelišči, preden postrežemo, potresemo s sesekljanim koprom, drobnjakom ali peteršiljem. Vmešamo lahko tudi žlico ali dve kisle smetane ali navadnega, tudi grškega jogurta. Če uporabimo velike, zelo zrele kumare, semena odstranimo, v tem primeru jih tudi olupimo.

Sestavine

  • 3 kumare
  • 2–3 krompirji
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 korenčka
  • sol
  • poper
  • oljčno olje
  • šopek svežega kopra
  • zelenjavna jušna osnova

Priprava

  1. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Skuhamo v slani vodi in odstavimo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, korenje očistimo in grobo naribamo. V loncu segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo.
  2. Dodamo česen in čebulo, premešamo, in ko česen zadiši, dodamo na kolobarje narezane kumare, ki jih po potrebi olupimo in odstranimo semena. Solimo in popramo, malo dušimo. Zalijemo z vodo od krompirja in jušno osnovo in kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča.
  3. Dodamo kuhan krompir in pretlačimo, če želimo kremno juho, pa zmeljemo s paličnim mešalnikom. Potresemo s sesekljanim koprom in postrežemo. Ta juha je okusna tudi hladna.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije