RAJ DOMA
Temno modre jagode iz gozda
Poletje je čas borovnic; na domačem vrtu gojimo ameriške, katerih plodovi so nekoliko večji od divjerastočih.
Odpri galerijo
Sezona, ko zorijo borovnice, je precej kratka, zato izkoristimo priložnost in se jih do sitega najejmo, ko lahko sveže smukamo z grmičkov v gozdu ali na domačem vrtu. Nabiralci gozdnih ali navadnih borovnic že nestrpno čakajo, da obiščejo svoja priljubljena rastišča v gozdovih, kjer se nadejajo bolj ali manj bogate bere. Navadne borovnice rastejo po vsej Evropi, pa tudi na drugih celinah, pri nas jih najdemo predvsem v vlažnih gozdovih predalpskega sredogorskega sveta. Cvetijo maja in junija, ko tudi že začnemo pobirati prve plodove, glavna nabiralska sezona je julija. Nabiramo le zrele plodove, ki so zelo temno modre, skoraj črne barve. Vonja nimajo izrazitega, tako da jih težko iščemo z nosom. Zrele borovnice imajo prijeten in zelo osvežujoč okus, ker so kiselkaste, jih nekateri celo sladkajo. Poleg gozdnih pri nas uspevajo še vrtne, znane pod imenom ameriške, ki imajo nekoliko večje plodove kot navadne, tako gozdne kot gojene pa imajo poleg izvrstnega okusa izjemne zdravilne učinke, ne le plodovi, ampak tudi listi. Borovnice so pri nas že od nekdaj priljubljene, plodovi pa se uporabljajo tako v prehrani kot v domačem zdravilstvu, zato ima nabiranje dolgo tradicijo. Danes lahko gojene borovnice najdemo po vrtovih pa tudi večjih nasadih, zato so dostopne v trgovinah. Na tržnici najdemo tudi gozdne, za kilogram enih ali drugih pa je treba odšteti več kot deset evrov, kar ne preseneča, glede na to, kako zamudno je nabiranje.
Zreli plodovi so vsestransko uporabni, najboljši so sveži, pravkar obrani, kogar moti kiselkast okus, si jih, kot rečeno, privošči z žličko sladkorja. Zelo zrele uporabimo pri pripravi različnih slaščic, dodajamo jih kolačem, tortam, okusna je pita, v kateri kombiniramo borovnice in skuto. Poleg prijetnega in svežega okusa borovničeve plodove odlikuje tudi privlačna barva, ki daje jedem zanimiv videz. Če nam je uspelo nabrati velike količine borovnic, iz njih skuhamo odlično marmelado, ljubitelji sladkih alkoholnih pijač pa prisegajo na borovničevec, domače žganje, v katerem so namočeni borovničevi plodovi.
Zreli plodovi so vsestransko uporabni, najboljši so sveži, pravkar obrani, kogar moti kiselkast okus, si jih, kot rečeno, privošči z žličko sladkorja. Zelo zrele uporabimo pri pripravi različnih slaščic, dodajamo jih kolačem, tortam, okusna je pita, v kateri kombiniramo borovnice in skuto. Poleg prijetnega in svežega okusa borovničeve plodove odlikuje tudi privlačna barva, ki daje jedem zanimiv videz. Če nam je uspelo nabrati velike količine borovnic, iz njih skuhamo odlično marmelado, ljubitelji sladkih alkoholnih pijač pa prisegajo na borovničevec, domače žganje, v katerem so namočeni borovničevi plodovi.