Trije odlični recepti iz preteklosti
Tako je v predstavitvi knjige Malečniška kuharica, v kateri so zbrani stoletni recepti šolskih sester in je neprecenljiv dokument časa in kraja, zapisal izdajatelj – najstarejša slovenska založba Celjska Mohorjeva družba. Tukaj so trije recepti iz preteklosti, za zmeraj iztrgani iz pozabe.
Goveji ali telečji zrezki
Potrebujemo (za štiri):
- 4 zrezke po 200 g
- sol
- 4 večje sesekljane čebule
- malo moke
- mast
- poper
Nasvet malečniške gospodinje
Za izboljšan okus dodamo v omako korenček in korenino peteršilja.
Priprava:
- Zrezke osolimo, eno stran namočimo v moko in damo pomokano stran v vročo mast. Okoli zrezkov nadevamo sesekljano čebulo.
- Ko moka porumeni, meso obrnemo. Nato zalijemo z vodo, dodamo poper, pokrijemo in pustimo še nekaj časa vreti.
Rezančna klobasa
Potrebujemo:
Za maso za omlete (palačinke):
- 500 ml mleka
- 240 g moke
- 2 jajci
- sol
- maščobo za pečenje
Za rezance na mleku:
- krožnik domačih širokih rezancev, kuhanih na mleku
- 3 žlice masla
- 3 do 4 jajca
Nasvet malečniške gospodinje
Odcejene rezance lahko prepražimo na maslu, ki smo mu dodali nasekljan peteršilj ali po želji druge začimbe. Potem dodamo rumenjake in sledimo osnovnemu receptu.
Priprava:
- Spečemo omlete in jih položimo v vrsto drugo za drugo, tako da se na robovih rahlo prekrivajo.
- Rezance skuhamo na mleku in jih odcedimo. Rumenjake penasto umešamo z maslom in jih primešamo k ohlajenim rezancem. Na koncu temu rahlo primešamo še sneg preostalih beljakov.
- Z zmesjo namažemo omlete/palačinke in jih zvijemo v klobaso, to pa zavijemo v snažen prtič.
- Klobaso v slani vodi kuhamo 30 minut. Kuhano klobaso narežemo na rezine, zabelimo z maslom in drobtinami ter postrežemo s solato ali kot prilogo.
Ajdova torta
Potrebujemo:
- 300 g presnega masla
- 300 g sladkorja z limonino lupino
- 6 rumenjakov
- 260 g ajdove moke
- za noževo konico pecilnega praška
- sneg 6 beljakov
Priprava:
- Maslo mešamo, da dobro naraste, nato mu pridenemo sladkor, naribano limonino lupino, rumenjake in beljakov sneg, rahlo primešamo ajdovo moko in pecilni prašek.
- Testo denemo v pomazan model in počasi pečemo eno uro.
- Ohlajeno torto prerežemo, namažemo z marmelado in oblijemo z ledom.
Recepti iz knjige Malečniška kuharica/Celjska Mohorjeva družba