UPORABNO

Triki, s katerimi ob rezanju čebule ne boste več jokali

Čebula je pogosto sestavina jedi.
Fotografija: Oster in hladen nož za manj solz med rezanjem čebule. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Oster in hladen nož za manj solz med rezanjem čebule. FOTO: Thinkstock

Med rezanjem čebula sprošča snovi, ki dražijo oči in nos, zato jo večina reže s solznimi očmi. A temu se je mogoče izogniti z nekaj preprostimi načini.

Uporabite zamrzovalnik

Preden se lotite sekljanja čebule, jo vsaj za 15 minut postavite v zamrzovalnik.

Uporabite vročo vodo

Čebulo režite ob posodi, v kateri vre voda. Para pomaga pri tem, da se snovi iz nje razširijo po vsem prostoru, kar pomeni, da do oči pridejo v blažjih koncentracijah.

Uporabite oster in tanek nož

Bolj kot bo nož oster in tanek, manjše bodo poškodbe na čebuli in iz nje se bo sproščalo manj plina, ki draži nos in oči.

Pomagajte si z limono

Desko za rezanje predhodno premažite s sokom limone, ki nevtralizira encime iz čebule.

Prižgite svečo

Ob desko za rezanje postavite prižgano svečo. Plamen bo dražeče pline posrkal vase.

Ohladite nož

Če boste čebulo rezali s hladnim nožem, se bo iz nje sproščalo manj dražečih snovi. Vsakih nekaj rezov ga zato shladite pod mrzlo vodo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije