SVEŽINA

To so najboljši triki za daljšo svežino banan

Tako bodo banane, ki jih prinesete iz trgovine, zdržale dlje.
Fotografija: V pravih pogojih svežino ohranijo dlje. FOTO: Cegli/Gettyimages
Odpri galerijo
V pravih pogojih svežino ohranijo dlje. FOTO: Cegli/Gettyimages

Banane so sadeži, ki hitro dozorijo in že v nekaj dneh po nakupu lahko postanejo njihovi olupki črni, vsebina pa mehka.

Na srečo obstaja nekaj trikov, ki podaljšajo svežino teh okusnih in uporabnih sadežev.

Ločite šope

Čeprav jih praviloma kupujemo v šopu, počasneje dozorijo, če so njihovi sadeži spravljeni posamično.

Šop torej razdelite na posamezne banane, za še počasnejše dozorevanje, pecelj vsake zavijte v plastično folijo.

To bo zaviralo sproščanje etilena, plina, ki pospešuje zorenje.

FOTO: Gettyimages
FOTO: Gettyimages

Hladno, a ne prehladno

Najbolje jih je shranjevati na hladnem mestu, ne nujno v hladilniku, idealna temperatura znaša nekje 12 stopinj Celzija.

Previsoke temperature pospešujejo zorenje, zaradi prenizkih se olupek odene v sivkast odtenek.

Stran od drugega sadja

Banane ne marajo družbe drugega sadja. To namreč sprošča etilen, ki, kot že rečeno, pospešuje zorenje.

Zlasti so s tega vidika kritična družba za banane jabolka in avokado.

Omislite si posebne kljuke

Če banane shranjujete v šopu, so najboljše posebne kljuke, na katere jih lahko obesite.

Te namreč omogočajo kroženje zraka okoli sadja in s tem podaljšujejo svežino.

V družbi drugega sadja dozorijo hitreje. FOTO: Pixelpot/Gettyimages
V družbi drugega sadja dozorijo hitreje. FOTO: Pixelpot/Gettyimages

Ne v plastičnih vrečkah

Banan ni dobro hraniti v plastičnih vrečkah, saj je v njih oviran pretok zraka, kar pospešuje proces kvarjenja.

Če jih želite hraniti v vrečki, izberite papirnato, ki omogoča boljšo cirkulacijo zraka, priporoča 24sata.hr.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije