To so najboljši triki za daljšo svežino banan
Banane so sadeži, ki hitro dozorijo in že v nekaj dneh po nakupu lahko postanejo njihovi olupki črni, vsebina pa mehka.
Na srečo obstaja nekaj trikov, ki podaljšajo svežino teh okusnih in uporabnih sadežev.
Ločite šope
Čeprav jih praviloma kupujemo v šopu, počasneje dozorijo, če so njihovi sadeži spravljeni posamično.
Šop torej razdelite na posamezne banane, za še počasnejše dozorevanje, pecelj vsake zavijte v plastično folijo.
To bo zaviralo sproščanje etilena, plina, ki pospešuje zorenje.
Hladno, a ne prehladno
Najbolje jih je shranjevati na hladnem mestu, ne nujno v hladilniku, idealna temperatura znaša nekje 12 stopinj Celzija.
Previsoke temperature pospešujejo zorenje, zaradi prenizkih se olupek odene v sivkast odtenek.
Stran od drugega sadja
Banane ne marajo družbe drugega sadja. To namreč sprošča etilen, ki, kot že rečeno, pospešuje zorenje.
Zlasti so s tega vidika kritična družba za banane jabolka in avokado.
Omislite si posebne kljuke
Če banane shranjujete v šopu, so najboljše posebne kljuke, na katere jih lahko obesite.
Te namreč omogočajo kroženje zraka okoli sadja in s tem podaljšujejo svežino.
Ne v plastičnih vrečkah
Banan ni dobro hraniti v plastičnih vrečkah, saj je v njih oviran pretok zraka, kar pospešuje proces kvarjenja.
Če jih želite hraniti v vrečki, izberite papirnato, ki omogoča boljšo cirkulacijo zraka, priporoča 24sata.hr.