Več kot solata: odlilčne jedi iz regrata

V pripravo in seveda pokušino tokrat ponujamo tri malce drugačne kraljevske jedi z regratom iz Odprte kuhinje, istoimenske priloge in kulinaričnega portala naše medijske hiše Delo.
Na www.odprtakuhinja.si je še veliko drugih receptov za slane in sladke dobrote.
Regratova juha
»Ko skopni sneg – zelo sezonska juha.«
Potrebujemo:
- 2 krompirja
- manjšo peteršiljevo korenino
- sol, poper, muškatni orešček
- 3 pesti regrata
- približno liter vode ali jušne osnove
Priprava:
- Olupimo krompir in ostrgamo peteršiljevo korenino, vse narežemo in v manjši količini vode skuhamo do mehkega; približno 10 minut.
- H krompirju stresemo očiščen in opran regrat, kuhamo dve minuti, da regrat oveni, nato prilijemo preostalo vodo in vse grobo ali drobno pretlačimo s paličnim mešalnikom.
- Nazadnje juho solimo in krepko začinimo s poprom in muškatnim oreščkom.
- Po njej ponudimo popečen tofu in francosko solato iz kuhane jušne zelenjave.
Različica: Če želite krepkejšo juho, ji na začetku dodajte prepražene kocke pancete, slanine ali kocke šunke.
Namig: Če namesto vode uporabite bistro kokošjo jušno osnovo, bo regratova juha res izvrstnega okusa.

Regratova solata s sirom za žar in praženimi bučnimi semeni
»Okusna solata z neokrnjenega travnika.«
Potrebujemo:
- 3 do 4 pesti očiščenega regrata
- 250 g sira za žar
- 50 g bučnih semen (golic)
- 2 žlici bučnega olja
- sol, kis
Priprava:
- Očiščen regrat naložimo v solatno skledo.
- Sir za žar narežemo na kocke in ga v dobri ponvi brez olja na hitro opečemo. Še toplega stresemo na regrat.
- V ponev damo bučna semena, jih minuto pražimo, nato odstavimo in prelijemo z bučnim oljem in kisom, da se oboje ogreje. Pomešamo in takoj stresemo na regrat.
- Vse skupaj solimo, premešamo in takoj ponudimo ob tortelinih v lahki paradižnikovi omaki.
Različica: Polovico regrata nadomestite z radičem. Za krepkejšo jed dodajte kuhan krompir in žlico stopljenih ocvirkov.

Pita z regratom, krompirjem in slanino
»Za okrogel pekač premera 25 cm.«
Potrebujemo:
- 70 g regrata
- 450 g krompirja
- čebulo, česen
- oljčno olje
- sol, poper
- 40 g slanine
- listnato testo (kupljeno, 2 kosa po 280 g)
- 200 ml sladke smetane
Priprava:
- Regrat operemo in osušimo ter narežemo na krajše koščke. Krompir olupimo in narežemo na manjše kvadratne rezine.
- Čebulo in česen nasekljamo in podušimo na olju, nato dodamo krompir ter dušimo približno 5 minut.
- Slanino narežemo na majhne kose in jo posebej popečemo na ponvi, pečeno vmešamo h krompirju.
- Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija, pripravimo si tri plasti testa.
- Pekač dobro naoljimo in dno obložimo s plastjo testa, stresemo polovico pripravljenega nadeva, prekrijemo s plastjo testa in spet ponovimo postopek.
- Zgornjo plast testa prelijemo s sladko smetano in pripravljeno pito pečemo 50 minut.
- FOTO: Krištof Koman