ONINA KUHINJA

Več kot solata: odlilčne jedi iz regrata

Uporaben je od korenin do cvetov, a roko na srce, nič ne tekne bolj, kot ko si na pragu pomladi mlade liste zabelimo po okusu, dodamo še topel krompir in jajca.
Fotografija: FOTO: Sonsart/Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Sonsart/Shutterstock

V pripravo in seveda pokušino tokrat ponujamo tri malce drugačne kraljevske jedi z regratom iz Odprte kuhinje, istoimenske priloge in kulinaričnega portala naše medijske hiše Delo.

Na www.odprtakuhinja.si je še veliko drugih receptov za slane in sladke dobrote.

Regratova juha

»Ko skopni sneg – zelo sezonska juha.«

Potrebujemo:

  • 2 krompirja
  • manjšo peteršiljevo korenino
  • sol, poper, muškatni orešček
  • 3 pesti regrata
  • približno liter vode ali jušne osnove

Priprava: 

  • Olupimo krompir in ostrgamo peteršiljevo korenino, vse narežemo in v manjši količini vode skuhamo do mehkega; približno 10 minut.
  • H krompirju stresemo očiščen in opran regrat, kuhamo dve minuti, da regrat oveni, nato prilijemo preostalo vodo in vse grobo ali drobno pretlačimo s paličnim mešalnikom.
  • Nazadnje juho solimo in krepko začinimo s poprom in muškatnim oreščkom.
  • Po njej ponudimo popečen tofu in francosko solato iz kuhane jušne zelenjave.

Različica: Če želite krepkejšo juho, ji na začetku dodajte prepražene kocke pancete, slanine ali kocke šunke.

Namig: Če namesto vode uporabite bistro kokošjo jušno osnovo, bo regratova juha res izvrstnega okusa.

FOTO: Krištof Koman
FOTO: Krištof Koman

Regratova solata s sirom za žar in praženimi bučnimi semeni

»Okusna solata z neokrnjenega travnika.«

Potrebujemo:

  • 3 do 4 pesti očiščenega regrata
  • 250 g sira za žar
  • 50 g bučnih semen (golic)
  • 2 žlici bučnega olja
  • sol, kis

Priprava: 

  • Očiščen regrat naložimo v solatno skledo.
  • Sir za žar narežemo na kocke in ga v dobri ponvi brez olja na hitro opečemo. Še toplega stresemo na regrat.
  • V ponev damo bučna semena, jih minuto pražimo, nato odstavimo in prelijemo z bučnim oljem in kisom, da se oboje ogreje. Pomešamo in takoj stresemo na regrat.
  • Vse skupaj solimo, premešamo in takoj ponudimo ob tortelinih v lahki paradižnikovi omaki.

Različica: Polovico regrata nadomestite z radičem. Za krepkejšo jed dodajte kuhan krompir in žlico stopljenih ocvirkov.

FOTO: Krištof Koman
FOTO: Krištof Koman

Pita z regratom, krompirjem in slanino

»Za okrogel pekač premera 25 cm.«

Potrebujemo:

  • 70 g regrata
  • 450 g krompirja
  • čebulo, česen
  • oljčno olje
  • sol, poper
  • 40 g slanine
  • listnato testo (kupljeno, 2 kosa po 280 g)
  • 200 ml sladke smetane

Priprava:

  • Regrat operemo in osušimo ter narežemo na krajše koščke. Krompir olupimo in narežemo na manjše kvadratne rezine.
  • Čebulo in česen nasekljamo in podušimo na olju, nato dodamo krompir ter dušimo približno 5 minut.
  • Slanino narežemo na majhne kose in jo posebej popečemo na ponvi, pečeno vmešamo h krompirju.
  • Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija, pripravimo si tri plasti testa.
  • Pekač dobro naoljimo in dno obložimo s plastjo testa, stresemo polovico pripravljenega nadeva, prekrijemo s plastjo testa in spet ponovimo postopek.
  • Zgornjo plast testa prelijemo s sladko smetano in pripravljeno pito pečemo 50 minut.
  • FOTO: Krištof Koman
    FOTO: Krištof Koman

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije

Spletna mesta Dela d.o.o. uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?


Potrjujem vse Sprejmem nujne Več informacij