Vse to so lahko lepa darila iz shrambe
Marmelada, suhe gobe, ki smo jih nabrali jeseni, dišeči piškoti ali domač liker, vse to so lahko lepa darila, ki jih bo obdarjenec vesel, če so pripravljena s pozornostjo in seveda lepo zavita. Je pač tako, da ni pomembna le vsebina, temveč tudi videz.
Odpri galerijo
Približuje se čas obdarovanja in mnogi se že mrzlično pripravljajo, saj želijo najbližje obdarovati tako, da bo darilo doseglo svoj namen, torej razveselilo tistega, ki ga bo dobil. Ni nujno, da je drago, najpomembneje je, da človek čuti, da smo ob pripravi imeli v mislih prav njega. Tudi če podarimo doma narejena darila, ki so zadnja leta vse bolj popularna. Taka so lahko bodisi okrasna bodisi uporabna, pri tem pa dobro premislimo, kaj in komu podariti. Med uporabnimi prednjačijo tista iz shrambe, sladka, pekoča, tekoča …
Podarimo lahko piškote in drugo drobno pecivo, ki ga spečemo sami. In medtem ko smo morali na shranke z vrta misliti že poleti, se piškotov lotimo malo pred prazniki. Izberemo take, ki so obstojni nekaj tednov, tako jih lahko v miru pečemo že v prvi polovici decembra in bomo v času obdarovanja povsem mirni, saj bodo darila pravočasno pripravljena. Pri receptih si dajmo duška, pripravimo čim bolj raznolik nabor peciva, če smo tega seveda vešči. Čeprav pravimo, da je pri obdarovanju zelo pomemben dober namen, si vseeno ne privoščimo podarjanja piškotov, ki se nam niso ravno posrečili. Pecivo spravimo v primerne okrasne škatle, bodisi kartonaste bodisi kovinske, in jih lepo zavijemo. V škatlo namestimo okrasni papir, seveda primeren za živila, zraven pa priložimo listič ali vizitko z dobrimi željami. Primerna in lična embalaža za pecivo so vrečke iz naravnih materialov ali prozornega staniol papirja, ki jih na vrhu povežemo z vrvico, na katero obesimo vizitko.
Do konca decembra, ko pride glavni val obdarovanja, je še dovolj časa, da pobrskamo po shrambi in se obrnemo v kuhinji ter pripravimo darila za vsak okus.
Poleti pomislimo, pozimi podarimo
Na takšna z okusom smo kajpak morali misliti že poleti, ko se je kuhala in pripravljala ozimnica, zdaj jih je treba le še lično zaviti in nakrancljati. Seveda le, če smo jih spravili v primerne kozarčke z lepimi pokrovčki. Navaden kozarec, v kakršnem kupimo industrijsko pripravljene kumarice z belim, po možnosti starim in popraskanim pokrovčkom, pač ni primeren za obdarovanje, četudi je v njem še tako odlična marmelada ali namaz. Če so kozarčki lepi, pokrovčki pa novi in lepi, kar pogumno preglejmo police v shrambi, kaj vse se skriva na njih. Podarimo lahko vse shranke, v prvi vrsti seveda marmelade, različne namaze, sploh če so kaj posebnega, seveda premislimo, kaj ima obdarjenec rad. Nekomu, ki ne mara pikantnih jedi, ne bomo podarili ognjenega čatnija s čilijem, prav tako pa niso vsi povprek ljubitelji sladkih marmelad in drugih namazov. Lepo darilo so pijače, bodisi domači sadni sokovi, za odrasle, ki si radi tu in tam privoščijo šilce, pa žganje, ki smo ga obogatili z zelišči ali sadjem, ali raznovrstni likerji. Zdaj je še zadnji čas, da se jih lotimo, saj so nekateri pripravljeni v nekaj tednih. Tudi pri pijačah seveda velja, da morajo biti v posebnih stekleničkah, običajno manjših od enega litra, in lepo okrašene. Kozarce z vložninami okrasimo s pisanimi papirji, ki jih ovijemo okoli pokrovov in povežemo s trakovi. Na steklo lahko narišemo okraske ali napišemo voščilo ali kakšne misli, tudi zabavne ali osebne. Rišemo in pišemo s posebnimi, obstojnimi pisali za steklo.
Zelišča in gobe za darilo
V kozarce lahko spravimo suhe gobe ali druge gozdne plodove, pa seveda zelišča in čaje z domačega vrta, ki smo jih nabirali jeseni, tega bo vesel vsak kuhar. Ljubiteljem oreškov in suhega sadja podarimo lepo stekleno, keramično ali drugo posodo, v katero nasujemo oreščke po izbiri in zavijemo kot darilo.
Podarimo lahko piškote in drugo drobno pecivo, ki ga spečemo sami. In medtem ko smo morali na shranke z vrta misliti že poleti, se piškotov lotimo malo pred prazniki. Izberemo take, ki so obstojni nekaj tednov, tako jih lahko v miru pečemo že v prvi polovici decembra in bomo v času obdarovanja povsem mirni, saj bodo darila pravočasno pripravljena. Pri receptih si dajmo duška, pripravimo čim bolj raznolik nabor peciva, če smo tega seveda vešči. Čeprav pravimo, da je pri obdarovanju zelo pomemben dober namen, si vseeno ne privoščimo podarjanja piškotov, ki se nam niso ravno posrečili. Pecivo spravimo v primerne okrasne škatle, bodisi kartonaste bodisi kovinske, in jih lepo zavijemo. V škatlo namestimo okrasni papir, seveda primeren za živila, zraven pa priložimo listič ali vizitko z dobrimi željami. Primerna in lična embalaža za pecivo so vrečke iz naravnih materialov ali prozornega staniol papirja, ki jih na vrhu povežemo z vrvico, na katero obesimo vizitko.