KOLERABA
Vsestranska in slastna zelenjava
Koleraba je sladkastega okusa, če jo kuhamo dolgo, dobi gosto strukturo; kombiniramo jo lahko z drugo zelenjavo ali mesom, jo sušimo ali pečemo.
Odpri galerijo
Koleraba je ena tistih vrtnin, ki si nikakor ne uspe dobiti statusa priljubljene na naših mizah. Ne govorimo o mladi sočni nadzemni kolerabici, svetlo zelene barve, ki poči pod zobmi, ko zagrizemo vanjo. Tokrat bomo predstavili podzemno, rumeno kolerabo, korenovko, ki je bila nekoč eno glavnih živil revnejših ljudi. Pravzaprav jo je s prestola izrinil krompir, ko so ga iz Amerike prinesli v Evropo.
Glede na svojo hranljivost, preprosto pridelavo in dostopnost na trgu bi si gotovo zaslužila bolj pomembno mesto v vsakdanji kuhinji, poleg vsega pa ji ne gre oporekati okusa. Nekaterim je malce preveč sladkast, večina pa je nad njim navdušena.
Ker gre za zimsko zelenjavo, jo je ta čas mogoče kupiti na tržnici pa tudi v večini trgovin z živili. Cena za kilogram ni pretirana, v trgovini bo treba zanjo odšteti okoli evro in pol, na tržnici nekoliko več, okoli dva. Na spletu smo našli ponudbo ekološkega pridelovalca, za kilogram je treba odšteti tri evre. Povejmo, da za krepko enolončnico za štiri osebe povsem zadošča pol kilograma, tako da nas tudi ekološka cena ne bo preveč udarila po žepu.
Pri nakupu kolerabe bodimo previdni in si korene dobro oglejmo. Priporočamo, da izberete srednje ali manjše, ki naj imajo največ deset centimetrov premera, saj so ti bolj okusni in čvrsti. Pri večjih je precej nevarnosti, da so znotraj puhli in suhi in posledično slabšega okusa. Če kupimo večjo količino, jo lahko dlje hranimo v kleti.
Koleraba je zelenjava, ki dobro prenaša skladiščenje, seveda v ustreznih razmerah, v hladnem prostoru, še najbolje v zasipnici, ki jo lahko naredimo tudi v domači kleti. Vrtnarji vedo, da jo lahko vse do prve zmrzali pustijo na vrtu v zemlji.
Kolerabo v kuhinji uporabljamo v vseh mogočih jedeh. Komur ne prijajo sladkaste jedi, jo bo kombiniral z drugimi živili, odlično se ujame tako rekoč z vso zelenjavo, zlasti zimsko, ljubitelji mesa jo bodo kombinirali na primer v mesnih enolončnicah ali kot prilogo h glavnim mesnim jedem. Lahko jo kuhamo, dušimo, tudi pečemo. Na kocke narezana bo kuhana v desetih minutah, celi manjši koreni v pol ure. Pred uporabo jo praviloma olupimo, čeprav je tudi koža užitna.
Glede na svojo hranljivost, preprosto pridelavo in dostopnost na trgu bi si gotovo zaslužila bolj pomembno mesto v vsakdanji kuhinji, poleg vsega pa ji ne gre oporekati okusa. Nekaterim je malce preveč sladkast, večina pa je nad njim navdušena.
Ker gre za zimsko zelenjavo, jo je ta čas mogoče kupiti na tržnici pa tudi v večini trgovin z živili. Cena za kilogram ni pretirana, v trgovini bo treba zanjo odšteti okoli evro in pol, na tržnici nekoliko več, okoli dva. Na spletu smo našli ponudbo ekološkega pridelovalca, za kilogram je treba odšteti tri evre. Povejmo, da za krepko enolončnico za štiri osebe povsem zadošča pol kilograma, tako da nas tudi ekološka cena ne bo preveč udarila po žepu.
Pri nakupu kolerabe bodimo previdni in si korene dobro oglejmo. Priporočamo, da izberete srednje ali manjše, ki naj imajo največ deset centimetrov premera, saj so ti bolj okusni in čvrsti. Pri večjih je precej nevarnosti, da so znotraj puhli in suhi in posledično slabšega okusa. Če kupimo večjo količino, jo lahko dlje hranimo v kleti.
Koleraba je zelenjava, ki dobro prenaša skladiščenje, seveda v ustreznih razmerah, v hladnem prostoru, še najbolje v zasipnici, ki jo lahko naredimo tudi v domači kleti. Vrtnarji vedo, da jo lahko vse do prve zmrzali pustijo na vrtu v zemlji.
Izberite srednje ali manjše korene, saj so bolj okusni in čvrsti.
Kolerabo v kuhinji uporabljamo v vseh mogočih jedeh. Komur ne prijajo sladkaste jedi, jo bo kombiniral z drugimi živili, odlično se ujame tako rekoč z vso zelenjavo, zlasti zimsko, ljubitelji mesa jo bodo kombinirali na primer v mesnih enolončnicah ali kot prilogo h glavnim mesnim jedem. Lahko jo kuhamo, dušimo, tudi pečemo. Na kocke narezana bo kuhana v desetih minutah, celi manjši koreni v pol ure. Pred uporabo jo praviloma olupimo, čeprav je tudi koža užitna.