DOMAČE TESTO

Zaradi kisa se lažje vleče

Tonka Zadnikar, ki je dolga leta delala v gorenjskih planinskih domovih, je nanizala nekaj nasvetov za pripravo štrukljev.
Fotografija: Vlečeno testo FOTO: Urospoteko/Getty Images
Odpri galerijo
Vlečeno testo FOTO: Urospoteko/Getty Images

Če ste pred desetletjem, dvema radi zahajali na Kriško goro nad Tržičem, se je boste spomnili. Spomnili se je boste tudi, če ste se v preteklih sezonah kdaj ustavili v Tonkini koči pod Vršičem ali če ste se, in to pred kar štirimi desetletji, mudili v Mihovem domu, ki prav takoj stoji na poti do vrha Vršiča. V vseh teh postojankah je za domačnost, prijetnost in dobro hrano skrbela legendarna Tonka Zadnikar, ki ima več kot 30 let oskrbniških izkušenj.

Tonka Zadnikar, legendarna oskrbnica gorenjskih gorskih koč, nam je dala nekaj nasvetov. Foto: Špela Ankele
Tonka Zadnikar, legendarna oskrbnica gorenjskih gorskih koč, nam je dala nekaj nasvetov. Foto: Špela Ankele

Zdaj je že upokojena, a svoje kuharsko znanje z veseljem deli. Kar malo v čast nam je bilo, da smo pred kratkim obiskali njen kuharski tečaj priprave štrukljev, ki ga je s pomočjo vnukinje Mete Hrovat vodila sredi Kranjske Gore. Izluščili smo štiri zlata vredne nasvete, ki bodo brez dvoma prišli prav vsem ljubiteljev domačih štrukljev.

Kis in mlačna voda

Pri pripravi testa se Tonka zanaša na občutek, zato sestavin ne meri s tehtnico. Njen postopek priprave testa je tak: v skledo stresemo približno četrtino kilograma moke, nato dodamo sol, dve žlici olja in žlico kisa. Zakaj kis? »Pravijo, da se zaradi kisa testo lažje vleče,« je pojasnila legendarna oskrbnica, o kateri so pred nekaj leti posneli celo dokumentarno oddajo.

V zmes, ki je še precej lepljiva, postopoma vgnetemo moko. Foto: Špela Ankele
V zmes, ki je še precej lepljiva, postopoma vgnetemo moko. Foto: Špela Ankele

Zatem v skledo med mešanjem dodamo še mlačno vodo, približno 2 dl, in potem zmes, ki je precej lepljiva in še ne spominja na testo, prestavimo na dobro pomokano površino. Dobro gnetemo, nekaj minut, da v testo postopoma vgnetemo še več moke, če je treba, je dodamo še malo, da dobimo primerno strukturo.

Takole jih skuhamo. Foto: Špela Ankele
Takole jih skuhamo. Foto: Špela Ankele

Da se ne bi trgalo

Ko je testo dovolj voljno, ga oblikujemo v kepo, jo rahlo naoljimo in preložimo v posodo. Pokrijemo ter pustimo počivati vsaj uro, dve na sobni temperaturi. Ko je testo spočito, ga preložimo na pomokan prt. Testo popršimo z moko in razvaljamo do velikosti družinske pice. In zdaj še en trik Tonke Zadnikar: »Razvaljano testo premažemo z oljem in pustimo nekaj minut. To storimo tudi, če se nam testo trga – ko nato nadaljujemo vlečenje testa, se po vsej verjetnosti ne bo več trgalo.«

Pri kuhanju štrukljev je pomagala Meta Hrovat, naša od nedavna upokojena alpska smučarka. Foto: Špela Ankele
Pri kuhanju štrukljev je pomagala Meta Hrovat, naša od nedavna upokojena alpska smučarka. Foto: Špela Ankele

Razvlečeno testo namažemo z izbranim nadevom, robove odrežemo in zavijemo v štrukelj. Če se nam zgodi, da je predolg, ga razrežemo na dva dela, da ju bomo lažje spravili v lonec z vrelo vodo. Nato pripravimo folijo, Tonka svetuje prozorno, in jo odrežemo na primerno velikost. Folijo naoljimo, nanjo preložimo štrukelj in zavijemo. »Če želimo, lahko vse skupaj ovijemo še v en kos folije, saj nočemo tvegati, da bi štruklji med kuhanjem odplavali po svoje,« je še tretji nasvet Zadnikarjeve za pripravo štrukljev, ki si ga velja zapomniti.

Ko testo razvaljamo, ga premažemo z oljem. Foto: Špela Ankele
Ko testo razvaljamo, ga premažemo z oljem. Foto: Špela Ankele

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije