DOBRO JE VEDETI

Zato ni tako okusna: najusodnejše napake pri kuhanju kave

Čeprav se kuhanje kave zdi povsem preprosto opravilo, mnogi med njim počno napake, ki jih oropajo pravega okusa in arome.
Fotografija: FOTO: Dejan Mirkovic/Gettyimages
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Mirkovic/Gettyimages

Ne glede na to, kako zelo obvladate kuhanje kave, vselej je še prostor za izboljšave. Kajti najbrž tudi sami zagrešite katero od napak, zaradi katerih ta pijača ni takšna, kot bi lahko bila.

Nekaj najpogostejših in najusodnejših razkriva Real Simple.

Mleta kava ne ustreza načinu kuhanja

Različni načini kuhanja kave zahtevajo različno debelino mletih zrn.

Teksturo kave je zato treba prilagajati načinu in slediti pravilu: pri tistih, pri katerih je kava kuhana hitro (denimo v lončku ali džezvici) je primernejša bolj fino mleta, pri načinih, po katerih se kava kuha dlje, pa bolj grobo.

FOTO: Mick Koulavong/Gettyimages
FOTO: Mick Koulavong/Gettyimages

Uporaba vode iz pipe

Morda se sliši kot nepotrebno zapletanje zadev, a kava je dejansko boljša, kadar je pripravljena iz filtrirane vode.

Kuhanje pri napačni temperaturi

Temperatura vode je izjemno pomembna. Med kuhanjem naj ta znaša od 90 in 95 stopinj Celzija.

Prav tako je priporočljivo vodo, preden vanjo stresete kavo, pustiti vreti vsaj pol minute.

FOTO: Gettyimages
FOTO: Gettyimages

Napačna količina

Ljudje pogosto dodajajo preveč kave, da bi ta bila močnejša in bi bolje učinkovala, a dejstvo je, da bo tako lahko dobila kiselkast okus.

Zlato pravilo se glasi: dve žlici kave na 170 mililitrov vode.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije