Zelišča uspevajo v pravih razmerah: posadite le tista, ki jih res uporabljate
Pomlad je med drugim čas za sajenje dišavnic in zelišč, ki popestrijo marsikatero jed, razvajajo z vonjem, okusom in videzom.
Čeprav z zelišči res ni treba pretiravati, si boste med poletjem morda zaželeli, da bi imeli kakšen grmiček bazilike ali timijana več. Ni vam treba v vrtnarijo po nove sadike, zelišča se lepo razmnožujejo s potaknjenci. Odrežite vsaj deset centimetrov dolg poganjek (brez cvetov), dajte ga v kozarec z vodo in postavite na sončno mesto. V nekaj tednih boste opazili koreninice, in tedaj je čas za saditev v zemljo.
Za rast ne potrebujejo veliko prostora, uspevajo v lončkih na okenskih policah, v koritih na balkonu ali gredici na vrtu, v vsakem primeru pa bodo bujni in na pogled zdravi le, če jim zagotovimo primerne razmere. Ponujamo nekaj namigov za gojenje zelišč, ki jih profesionalci na tem področju že dobro poznajo.
Začnite s sadikami
Če ste se za sajenje zelišč letos odločili prvič ali ste izbrali enoletne rastline, je najbolje začeti tako, da si priskrbite sadike. Res je vzgoja zelišč iz semen cenejša, a je tudi dolgotrajnejša in vam lahko vzame voljo. Semena namreč za kalitev potrebujejo določene razmere in pred presaditvijo na stalno rastišče pravilno nego. Sadike hitreje zrastejo do velikosti, primerne za uporabo, v vrtnarijah in tudi trgovinah pa lahko kupimo mlade rastline domala vseh zelišč, ki jih uporabljamo v kulinariki: baziliko, rožmarin, žajbelj, timijan, peteršilj.
Preveč pognojena podlaga jim ne odgovarja.
Obstaja veliko vrst in podvrst zelišč, mete je denimo več kot 600 vrst. Prav tako obstajajo dišavnice, ki bi vam sicer lepo uspevale, a jih nikoli ne bi potrebovali in bi vam le zavzemale dragoceni prostor. Jih res potrebujete toliko? Pred nakupom sadik pomislite, kaj kuhate in kakšna zelišča vam bodo najpogosteje prišla prav, ter si priskrbite le tista, s katerimi pogosto bogatite okus svojih kulinaričnih mojstrovin.
Primerna zemlja in obrezovanje
Večina zelišč glede zemlje ni izbirčna. Edini pogoj, ki ga je treba upoštevati, je, da je dobro odcedna. Prebogata in preveč pognojena podlaga, pa naj bo z naravnimi ali umetnimi gnojili, jim ne odgovarja. Zanjo ne zapravljajte denarja, kajti storili bi več škode kot koristi. Priporočljivo pa je težki ilovnati zemlji pred sajenjem zelišč dodati malo peska ali komposta, po zaslugi katerih bo podlaga bolj rahla in zračna.
V vrtnarijah lahko kupimo sadike domala vseh zelišč, ki jih uporabljamo v kulinariki – baziliko, rožmarin, žajbelj, timijan, peteršilj.
Čeprav se vam bo v času bujne rasti zdelo škoda obrezovati zdrave liste in poganjke, zlasti če jih ne potrebujete v kuhinji, je to eden ključnih korakov za njihovo uspešno rast. Obrezovanje namreč spodbuja tvorjenje novih poganjkov in zelišča se lepo razrastejo. Dele, ki jih obrežete, pospravite za čas, ko svežih zelišč na vrtu ali v koritih ne bo: lahko jih posušite, zamrznete samostojno ali v ledenih kockah.