NEPRIMERNO

Živila, ki jih ne smete zamrzovati

Testenine, začimbe in nekatere omake ne sodijo v zamrzovalnik.
Fotografija: Okus in tekstura nekaterih živil se med tajanjem spremenita. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Okus in tekstura nekaterih živil se med tajanjem spremenita. FOTO: Thinkstock

Strokovnjaki pravijo, da ne bi smeli zamrzovati vakuumsko pakirane hrane, surovih ali kuhanih jajc, kave, kremnih sirov, kisle smetane, piščančje solate, tunine. Tu je še nekaj drugih živil, ki ne sodijo v zamrzovalnik.

Kuhane testenine

Z zamrzovanjem in nato s tajanjem se bosta uničila tako okus kot tekstura kuhanih testenin. Med zamrzovanjem namreč vase vpijejo vlago, zato po tajanju bolj kot na okusen obrok spominjajo na brezoblično gmoto.

Že odmrznjeno hrano

Ponovno zamrzovanje že odtajane hrane ne uniči le okusa, temveč je tudi nevarno za zdravje, saj se v njej hitro namnožijo nevarne bakterije. Če bi radi meso ali zelenjavo ponovno zamrznili, ju pred tem popecite ali skuhajte.

Nekatere omake

Zlasti to velja za tiste na osnovi moke ali koruznega škroba. Z zamrzovanjem namreč izgubijo prvotno teksturo in okus.

Kečap

Če boste kečap pospravili v zamrzovalnik, s tem ne boste ogrožali zdravja, boste pa po tem, ko boste odtajanega dodali jedem, ob ves užitek, saj bo postal voden ter ne bo več pravega okusa.

Ocvrta hrana

Ob zamrzovanju in kasnejšem tajanju skorjica na ocvrtih jedeh ne bo več hrustljava, temveč razmočena in neokusna.

Avokado

Zelo je občutljiv, v skrinji pa bo zgubil svojo teksturo in okus.

Sveže začimbe

Nežni lističi bodo po tajanju neprepoznavni in nemogoče jih bo nasekljati. Če želite zamrzniti sveže začimbe, jih nasekljajte, natresite v posodice za izdelavo ledenih kock, prelijte z vodo in nato zamrznite.

Konzervirana hrana

V resnici ni potrebno, da bi tako hrano zamrzovali, saj ima dolg rok uporabnosti. Poleg tega se ob zamrzovanju vsebina pločevink lahko poveča v tolikšni meri, da embalaža poči.

Krušne drobtine

Med zamrzovanjem bodo postale mehke, torej bodo spremenile teksturo, zato tak način shranjevanja zanje ni najboljša izbira.

Kumare

In druga zelenjava z visokim odstotkom vode med zamrzovanjem izgubi hrustljavost in s tem tudi okus.

Ob teh ni priporočljivo zamrzovati solatnih prelivov, surovih testenin in riža, žitnih kosmičev, jabolk, melon, artičok, jajčevcev, zelene solate, krompirja, redkvic, kalčkov, gaziranih pijač in piva, so zapisali na portalu Visualistan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije