Če želite zmanjšati maščobo na trebuhu, izločite ta živila z jutranjega jedilnika

Predelana hrana za zajtrk je pogosto privlačna in priročna, vendar za to privlačnostjo tiči tveganje za zdravje.
Bogata je z rafiniranimi sladkorji, nezdravimi maščobami in umetnimi dodatki, kar nam upočasni presnovo, spodbudi inzulinsko odpornost in povzroči nabiranje maščobe na predelu trebuha.
Strokovnjaki opozarjajo na nekaj priljubljenih zajtrkov, ki se jim je bolje izogniti, če želimo preprečiti kopičenje kilogramov, sploh pa šlaufkov okoli pasu, in ohraniti zdravo presnovo.
Kosmiči
Kosmiči, ki se pogosto oglašujejo kot praktičen zajtrk, vsebujejo velike količine rafiniranih ogljikovih hidratov in dodanih sladkorjev, kar lahko povzroči nagel dvig ravni glukoze v krvi, upočasni presnovo in spodbuja pridobivanje telesne teže.
Taki kosmiči se hitro razgradijo v glukozo, kar povzroči nenaden skok ravni sladkorja v krvi, posledica pa so hitri padci energije in povečan občutek lakote.
Beli kruh
Beli kruh, čeprav zelo priljubljen, ne vsebuje vlaknin in ključnih hranil, ki so prisotna v polnovrednih žitaricah. Tako hitro zviša raven sladkorja v krvi in spodbuja povečano izločanje inzulina, kar lahko s časom vodi v inzulinsko odpornost. Zaradi hitre prebave ne zagotavlja dolgotrajnega občutka sitosti, kar lahko povzroči prenajedanje in pridobivanje telesne teže.
Strokovnjaki poudarjajo, da beli kruh ne vsebuje vlaknin, zato se hitro prebavi, povzroči takojšnje skoke ravni glukoze in kasnejše padce, kar povečuje občutek lakote in spodbuja prenajedanje.
Aromatiziran jogurt
Aromatiziran jogurt pogosto velja za zdrav izbor, vendar lahko vsebuje veliko dodanih sladkorjev, umetnih arom in konzervansov, ki negativno vplivajo na presnovo in spodbujajo pridobivanje teže.
Takšni jogurti lahko povzročijo nenaden dvig ravni glukoze v krvi in prispevajo k velikemu kaloričnemu vnosu. Za zdravje prijaznejša alternativa je navaden jogurt, ki mu lahko dodamo sveže sadje ali naravna sladila, kot je na primer med.
Pekovski izdelki, krofi in drugo sladko pecivo
Sladko pecivo in drugi pekovski izdelki so bogati z rafiniranimi sladkorji in nezdravimi maščobami ter pogosto vsebujejo veliko praznih kalorij. Redno prehranjevanje s tako hrano poveča skupni kalorični vnos in negativno vpliva na presnovo.
Peciva in sladki pekovski izdelki pogosto vsebujejo rafinirane sladkorje in nezdrave maščobe. Izločitev teh živil izboljša presnovno zdravje, to pa prispeva k hujšanju.
Predelano meso za zajtrk
Predelano meso, kot so klobase in slanina, pogosto vsebuje visoke ravni nasičenih maščob, natrija in raznih dodatkov, zaradi česar ni priporočljivo za tiste, ki želijo ohraniti zdravo telesno težo. Poleg tega, da spodbuja zastajanje vode v telesu, je povezano tudi s povečanim tveganjem za kardiovaskularne bolezni.
Izogibanje tovrstnim predelanim zajtrkom lahko dolgoročno prinese koristi za presnovo in nadzor telesne teže. Strokovnjaki svetujejo, da posežete po bolj uravnoteženi prehrani, ki vključuje sveže sadje, polnovredna žita in kakovostne beljakovine.