Holesterol ne pride iz slanine in jajc, ampak iz teh živil. Resnica, ki jo mora vedeti vsak

Ko laboratorijska analiza pokaže povišane ravni holesterola, večina ljudi najprej pomisli na zmanjšanje vnosa mastne hrane. A znanstvena dejstva kažejo, da izločanje vseh maščob iz prehrane ne le da ni rešitev, temveč lahko celo poslabša zdravstveno stanje.
V ozadju pogostih težav z jetri in holesterolom namreč pogosto stojijo povsem druga živila.
Zamaščena jetra ne nastanejo kot posledica uživanja mastne hrane, temveč zaradi presnovnih motenj, povezanih z viškom sladkorja v telesu. Jetra presežke glukoze pretvarjajo v maščobo in jo shranjujejo, če pri tem ni zadostne podpore s hranili, ki omogočajo pravilno presnovo maščob.
Kolin, znan tudi kot vitamin B4, igra ključno vlogo pri razgradnji in transportu maščob. Prisoten je v nekaterih živilih živalskega izvora in sodeluje pri odstranjevanju odvečnega holesterola iz jeter, s čimer preprečuje njegovo kopičenje.
Če teh snovi v prehrani ni dovolj, lahko pride do razvoja nealkoholne maščobne bolezni jeter, tihe motnje, ki pogosto ostane neopažena do napredovale faze.
Simptomi in posledice zamaščenih jeter
Ko pride do kopičenja maščobe v jetrih, organ ne more več učinkovito opravljati svojih osnovnih nalog, predvsem razstrupljanja organizma. Posledice se kažejo tudi na zunaj: pojav aken, povečana tvorba prhljaja, lomljivi nohti in srbeča koža so lahko prvi opozorilni znaki, da jetra ne delujejo optimalno.
To stanje, znano kot nealkoholna zamaščenost jeter, se povezuje s pomanjkanjem zdravih maščob v prehrani. Paradoksalno je, da ljudje v strahu pred holesterolom pogosto izločijo tudi koristne maščobe, kar vodi v ravno nasproten učinek.
Holesterol ima pomembno funkcijo
Holesterol ni sovražnik, kot ga pogosto prikazujejo. Gre za snov, ki ima ključno vlogo pri sintezi hormonov in tvorbi celičnih membran. Človeški organizem ga nujno potrebuje. Problem nastane le, ko se v telesu kopičijo presežki lipoproteinov nizke gostote, t. i. LDL holesterola, znanega kot »slabi« holesterol.
Visoke vrednosti trigliceridov v krvi so pogosto povezane z visokim vnosom rafiniranih ogljikovih hidratov, belega kruha, pekovskih izdelkov in živil iz bele moke. Ti izdelki pomembno prispevajo k presnovnim motnjam in porastu maščob v jetrih in krvi.
Na prvem mestu: uravnotežena prehrana in hidracija
Za ohranjanje zdravih jeter in uravnavanje holesterola je ključen celovit pristop k prehrani. Jetra zahtevajo redno hidracijo, zadosten vnos vode je nepogrešljiv za razstrupljanje. Prav tako je pomembno uživanje zadostnih količin topnih in netopnih vlaknin, ki jih najdemo v zelenjavi, stročnicah in polnovrednih žitih.
Jetra ugodno reagirajo tudi na grenka živila, kot so regrat, artičoke in korenina repinca, ki podpirajo njihovo razstrupljevalno funkcijo.
Največja grožnja: industrijski sladkorji in fruktozni sirupi
Med največjimi nevarnostmi sodobne prehrane so skriti sladkorji, zlasti fruktozni sirupi, ki jih pogosto najdemo v industrijsko predelanih sokovih in živilih. Čeprav na deklaracijah piše »fruktoza«, kar potrošniki pogosto povežejo s sadjem, v resnici gre za fruktozo iz koruze, znano kot glukozno-fruktozni sirup. Ta snov je močno povezana z debelostjo in kopičenjem maščobe okoli organov.
Izločitev tovrstnih sladkorjev iz prehrane lahko pripomore k znižanju ravni holesterola in izboljšanju delovanja jeter.
Priporočena živila za zdrav metabolizem maščob
Za vzdrževanje zdrave ravni holesterola in normalno delovanje jeter je priporočljivo uživati:
- zdrave maščobe: olivno olje, hladno stiskana rastlinska olja, domačo mast,
- živila, bogata s kolinom: jajca, ribe (losos, skuša), fermentirane izdelke živalskega izvora,
- sezonsko zelenjavo, zlasti grenke vrste,
- dovolj vode in vlaknin.
Uravnotežena prehrana, ki ne izključuje, temveč vključuje ključna hranila, je najzanesljivejši način za ohranjanje zdravja in preprečevanje presnovnih bolezni.
Zdravje jeter in ravnovesje holesterola nista odvisna od enostranskega izločanja mastnih živil, temveč od premišljenega prehranjevanja, ki vključuje zdrave maščobe, omejuje sladkorje in podpira presnovo z naravnimi sestavinami. Napačno je verjeti, da so slanina, jajca ali pečenke glavni povzročitelji holesterola, prave grožnje se skrivajo v industrijski prehrani.
Zelo brani članki v zadnjih tednih: