JAJCA

Jajca so veliko bolj zdrava, kot ste mislili

Strah, da bi z jajci v kri vnesli preveč holesterola, je odveč. Znanstvene študije namreč kažejo, da holesterol, ki ga zaužijemo s hrano, tako rkeoč nima vpliva na raven holesterola v krvi.
Fotografija: Jajca so tudi odličen vir mineralov, kot so jod, potreben za delovanje ščitnice in urejanje presnove, fosfor, pomemben za zdravje kosti, selen, močan antioksidant, cink, za celjenje ran in potreben za imunski sistem ter tvorbo hormona testosterona pri moških. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Jajca so tudi odličen vir mineralov, kot so jod, potreben za delovanje ščitnice in urejanje presnove, fosfor, pomemben za zdravje kosti, selen, močan antioksidant, cink, za celjenje ran in potreben za imunski sistem ter tvorbo hormona testosterona pri moških. FOTO: Oste Bakal

Jajce je zelo primerna hrana tako za športnike, ki potrebujejo dobre vire beljakovin, ter tiste, ki želijo shujšati, saj daje občutek sitosti. To pa je dobra informacija!

image_alt
Tega o štetju kalorij niste vedeli

Eno samo jajce postreže z neverjetnim naborom različnih vitaminov, mineralov in drugih hranil, ki pozitivno vplivajo na naše možgane, oči, srce, jetra.

Jajce vsebuje tudi pomemben vitamin B5 ali pantotensko kislino, ki zagotavlja potrebno energijo, pomaga pri tvorbi hormonov, krvi in protiteles.

Omenjeni vitamin je pomemben še za dobro delovanje možganov in živčevja. V enem jajcu je toliko vitamina B5, da z njim zadovoljimo okoli 15 odstotkov potrebnega dnevnega vnosa za odraslega.

Folati so pomembni pri oblikovanju rdečih krvnih celic in genetskega materiala. Pogosto jih je treba zagotavljati našemu telesu s prehranskimi dodatki v obliki folne kisline.

Predvsem morajo folate oz. folno kislino uživati nosečnice, da bi preprečile prirojene okvare ploda. Z enim velikim jajcem pa v telo vnesemo približno 6 odstotkov potrebne dnevne količine.

Drugi vitamini in minerali

Jajca, ki so pomembna za uravnoteženo prehrano, se ponašajo z vsemi vitamini razen C-vitaminom. Tako na primer z enim jajcem dobimo nekaj A-, D-, B6-, E-, B1-vitamina (tiamin) ... Jajca so eno redkih živil, ki vsebujejo za naše telo tako pomemben D-vitamin.

So tudi odličen vir mineralov, kot so jod, potreben za delovanje ščitnice in urejanje presnove, fosfor, pomemben za zdravje kosti, selen, močan antioksidant, cink za celjenje ran, za imunski sistem in tvorbo hormona testosterona pri moških.

Predvsem vegetarijanci, ki ne uživajo mesa in rib, z jajci pridobijo potrebne beljakovine. Če je le mogoče, izbirajmo jajca kokoši iz ekološke reje, kjer krmilom ne dodajajo antibiotikov in krma ni gensko spremenjena.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije