Kaj bi se zgodilo z našim telesom, če en mesec ne bi zaužili sladkorja

Če bi popolnoma izločili sladkor, slaščice in sladko hrano iz prehrane, bi se naše telo in zdravje postopoma prilagodila na to spremembo.
Učinki bi bili večinoma pozitivni, čeprav bi se na začetku lahko pojavili nekateri odtegnitveni simptomi.
Če bi prenehali jesti sladkor in sladko hrano, bi na začetku občutili nekatere negativne simptome, a bi dolgoročno pridobili številne zdravstvene koristi, kot so več energije, boljše delovanje metabolizma, manjša telesna teža in zmanjšano tveganje za kronične bolezni.
1. Prvi dnevi: Odtegnitveni simptomi
Hrepenenje po sladkem: Ker je sladkor močno zasvojljiv, bi v prvih dneh ali tednih občutili močno željo po sladkih živilih.
Glavoboli in utrujenost: Možno je, da bi občutili utrujenost, glavobole in razdražljivost, saj telo prehaja v stanje brez hitrih virov energije iz sladkorja.
Spremembe razpoloženja: Sladkor vpliva na raven dopamina v možganih, zato lahko v začetku občutimo nihanja razpoloženja.
2. Prvi mesec: Stabilizacija telesa
Izboljšana raven energije: Ker ne bi več doživljali hitrih skokov in padcev sladkorja v krvi, bi imeli bolj stabilno energijo skozi dan.
Boljše spanje: Sladkor lahko moti kakovost spanja, zato bi brez njega lahko spali globlje in bolj mirno.
Izboljšana prebava: Manj sladkorja pomeni manj napihnjenosti, zmanjšanje napadov lakote in bolj uravnoteženo črevesno floro.
3. Po nekaj mesecih: Dolgoročne koristi
Bolj zdrava telesna teža: Ker sladkor povzroča povečano shranjevanje maščob, bi brez njega lažje vzdrževali ali izgubili odvečno težo.
Manjše tveganje za sladkorno bolezen tipa 2: Stabilna raven sladkorja v krvi pomeni manj obremenitve za trebušno slinavko in manj možnosti za odpornost na inzulin.
Bolj zdrava koža: Sladkor lahko povzroča vnetja in akne, zato bi se koža postopoma izboljšala in postala bolj sijoča.
Boljši kognitivni funkciji: Stabilna raven sladkorja pozitivno vpliva na koncentracijo, spomin in manjšo možnost za razvoj nevrodegenerativnih bolezni.
4. Dolgoročni učinki: Preprečevanje kroničnih bolezni
Zmanjšano tveganje za srčno-žilne bolezni: Manj sladkorja pomeni manj možnosti za visoke ravni trigliceridov in "slabega" LDL holesterola.
Zdravje jeter: Brez presežka fruktoze iz dodanih sladkorjev bi jetra delovala bolj učinkovito in bi imeli manj možnosti za zamaščenost jeter.
Zmanjšana možnost za vnetne bolezni: Sladkor spodbuja vnetne procese v telesu, zato bi manj sladkorja pomenilo manj bolečin v sklepih in boljše splošno zdravje.
Ali potrebujemo sladkor?
Telo ne potrebuje dodanega sladkorja, saj lahko pridobi potrebno glukozo iz ogljikovih hidratov, kot so sadje, zelenjava in polnozrnata živila.
Naravni sladkorji v sadju so obogateni z vlakninami, vitamini in minerali, kar upočasni njihovo absorpcijo in ne povzroča skokov sladkorja v krvi.