HRANA IN ZDRAVJE

Kaj je ultra-predelana hrana, zakaj jo imamo tako radi in kako vpliva na naše telo

Razvoj tehnologij in kulinaričnih praks je človeštvu omogočil izjemne inovacije na področju priprave hrane.
Fotografija: Hrana je več kot le vir energije; je del kulture, družbe in užitka. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Hrana je več kot le vir energije; je del kulture, družbe in užitka. FOTO: Shutterstock 

Procesi, kot so fermentacija, pasterizacija in konzerviranje, so izboljšali shranjevanje in okus hrane, vendar je sodoben pojav ultra-predelanih živil prinesel nove izzive, ki vplivajo na zdravje in dobro počutje.

Kaj je ultra-predelana hrana?

Ultra-predelana hrana (UPF) se razlikuje od tradicionalno predelane hrane po uporabi industrijskih metod, ki vključujejo kemično obdelavo, umetne dodatke in sestavine, ki se ne uporabljajo v domači kuhinji.

Takšna živila pogosto vsebujejo kombinacije soli, sladkorjev in maščob, ki močno vplivajo na človeško telo in možgane.

Kako ultra-predelana hrana vpliva na telo?

Raziskave so pokazale, da uživanje velikega deleža ultra-predelanih živil lahko vodi v številne zdravstvene težave. Študije so pokazale, da so ljudje, ki so uživali pretežno ultra-predelano hrano, pogosto porabili več kalorij dnevno, poročali o slabšem spanju, utrujenosti in pridobili na telesni teži.

Hkrati so pri njih zaznali spremembe v hormonih, ki uravnavajo lakoto in sitost, kar je lahko razlog za povečan apetit in dolgotrajno prenajedanje.

Dolgotrajno uživanje UPF je povezano s povečanjem tveganja za srčno-žilne bolezni, diabetes tipa 2, nekatere vrste raka in celo duševne motnje, kot je depresija.

Zakaj jo imamo tako radi?

Okusi, kot so sladko, slano in umami, so evolucijsko povezani z energijsko bogatimi živili, kar pojasnjuje našo nagnjenost k uživanju UPF.

Poleg tega so ultra-predelana živila oblikovana tako, da aktivirajo centre za nagrajevanje v možganih, kar lahko vodi v avtomatsko in ponavljajoče uživanje ter potencialno zasvojenost.

image_alt
Več kot polovica svetovnega prebivalstva bo do leta 2035 debela

Zakaj še vedno uživamo ultra-predelano hrano?

Kljub tveganjem ima ultra-predelana hrana nekatere prednosti. Je cenovno dostopna, enostavna za pripravo in dolgotrajno obstojna, kar je pomembno za ljudi z omejenimi finančnimi sredstvi ali časom.

Pomembno pa je razlikovati med ultra-predelano hrano in bolj preprostimi predelanimi izdelki, kot so konzervirano sadje, polnozrnate testenine ali fermentirani izdelki, ki so lahko del uravnotežene prehrane.

Pomen ozaveščenosti

Hrana je več kot le vir energije; je del kulture, družbe in užitka. Ključno je, da se izobražujemo o vplivu ultra-predelane hrane na telo in skušamo najti ravnovesje med njenimi priročnostmi ter zdravim načinom življenja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije