VSAKDANJI KRUH

Kaj se nam lahko zgodi, če pojemo preveč kruha

To, da se zredimo, je najmanjša težava, nekaj še veliko hujšega je.
Fotografija: A man looks at price tags of bread in a government-backed social SOS discount supermarket in Belgrade April 22, 2009. As recession squeezes the fledgling middle classes of emerging economies, special shops for the poor are seizing the opportunities. Slovenia and Serbia are among countries opening
Odpri galerijo
A man looks at price tags of bread in a government-backed social SOS discount supermarket in Belgrade April 22, 2009. As recession squeezes the fledgling middle classes of emerging economies, special shops for the poor are seizing the opportunities. Slovenia and Serbia are among countries opening"SOS"shops that allow custom only from those officially registered as poor, who need special cards to access them. Picture taken April 22, 2009. To match feature SERBIA-POOR/ REUTERS/Marko Djurica (SERBIA BUSINESS FOOD SOCIETY) FOTO: Marko Djurica Reuters Pictures

Čeprav gre za zelo dostopno in priljubljeno živilo, brez katerega si večina ljudi težko predstavlja obrok, zdravniki opozarjajo, da lahko prepogosto uživanje kruha povzroči kar precej neželenih posledic za naše zdravje, poroča Medical News Today.

Če uživamo preveč kruha, zmanjšamo prostor za druge pomembne hranilne snovi, ki jih telo potrebuje za zdravje, kot so beljakovine, vitamini in minerali. To lahko vodi v pomanjkanje teh hranil.

Zato je priporočljivo, da kruh uživamo zmerno in v okviru uravnotežene prehrane, ki vključuje raznoliko paleto živil. Pomembno je tudi, da prisluhnemo svojemu telesu in se ustavimo, ko smo siti, ter se izogibamo prenajedanju.

Tu so možne posledice za naše zdravje, če se prenajedamo s kruhom:

image_alt
5 prednosti vsakodnevnega čiščenja jezika. Uporaba ščetke ni dovolj za zdrav nasmeh in svež dah

Pridobivanje teže

Visok vnos enostavnih ogljikovih hidratov, ki ga vsebuje beli kruh, lahko vodi predvsem do povečanja telesne teže, torej neželenega povečanja telesne teže.

Povečano tveganje za sladkorno bolezen

Prav tako strokovnjaki opozarjajo, da prekomerno uživanje kruha vodi v povečano tveganje za sladkorno bolezen. Hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate, kot je na primer kruh, namreč povzroči povišanje krvnega sladkorja. Visok krvni sladkor lahko privede do še bolj škodljivih rezultatov, kot so bolezni srca, izguba vida in bolezni ledvic, zato je ključnega pomena, da imate krvni sladkor pod nadzorom.

Težave s kožo

Če pojemo preveč kruha, si lahko poleg povečanja telesne teže in večjega tveganja za sladkorno bolezen nakopljemo težave s kožo. Raziskovalci so odkrili, da uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom poslabša stanje kože. 

Zapeka

Prebavne težave so še en stranski učinek prekomernega uživanja kruha. Kot pojasnjujejo zdravniki, se lahko zaradi nezadostnega vnosa vlaknin pojavijo motnje v delovanju prebavnega sistema, kar med drugim povzroči zaprtje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije