Kaj se nam lahko zgodi, če pojemo preveč kruha
Čeprav gre za zelo dostopno in priljubljeno živilo, brez katerega si večina ljudi težko predstavlja obrok, zdravniki opozarjajo, da lahko prepogosto uživanje kruha povzroči kar precej neželenih posledic za naše zdravje, poroča Medical News Today.
Če uživamo preveč kruha, zmanjšamo prostor za druge pomembne hranilne snovi, ki jih telo potrebuje za zdravje, kot so beljakovine, vitamini in minerali. To lahko vodi v pomanjkanje teh hranil.
Zato je priporočljivo, da kruh uživamo zmerno in v okviru uravnotežene prehrane, ki vključuje raznoliko paleto živil. Pomembno je tudi, da prisluhnemo svojemu telesu in se ustavimo, ko smo siti, ter se izogibamo prenajedanju.
Tu so možne posledice za naše zdravje, če se prenajedamo s kruhom:
Pridobivanje teže
Visok vnos enostavnih ogljikovih hidratov, ki ga vsebuje beli kruh, lahko vodi predvsem do povečanja telesne teže, torej neželenega povečanja telesne teže.
Povečano tveganje za sladkorno bolezen
Prav tako strokovnjaki opozarjajo, da prekomerno uživanje kruha vodi v povečano tveganje za sladkorno bolezen. Hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate, kot je na primer kruh, namreč povzroči povišanje krvnega sladkorja. Visok krvni sladkor lahko privede do še bolj škodljivih rezultatov, kot so bolezni srca, izguba vida in bolezni ledvic, zato je ključnega pomena, da imate krvni sladkor pod nadzorom.
Težave s kožo
Če pojemo preveč kruha, si lahko poleg povečanja telesne teže in večjega tveganja za sladkorno bolezen nakopljemo težave s kožo. Raziskovalci so odkrili, da uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom poslabša stanje kože.
Zapeka
Prebavne težave so še en stranski učinek prekomernega uživanja kruha. Kot pojasnjujejo zdravniki, se lahko zaradi nezadostnega vnosa vlaknin pojavijo motnje v delovanju prebavnega sistema, kar med drugim povzroči zaprtje.