MED IN ZDRAVJE

Kaj se nam zgodi, če vsak dan pojemo dve žlički medu? Še znanstveniki so presenečeni

V raziskavi o pozitivnih vplivih medu, ki je trajala približno dva meseca, je sodelovalo 1100 ljudi.
Fotografija: Pridelki najboljšega človekovega prijatelja - čebele na ljubljanski tržnici. FOTO: Luka Dakskobler 
Odpri galerijo
Pridelki najboljšega človekovega prijatelja - čebele na ljubljanski tržnici. FOTO: Luka Dakskobler 

Raziskava, objavljena v znanstveni reviji Nutrition Reviews, je pokazala, da med izboljša raven krvnega sladkorja in holesterola.

V raziskavi, ki je trajala približno dva meseca, je sodelovalo 1100 ljudi, rezultati pa so pokazali, da med pozitivno vpliva na zdravje srca in da ugodno vpliva na raven sladkorja in holesterola v krvi.

Udeleženci so zaužili približno dve polni čajni žlički medu na dan. Ugotovili so, da je surovi med tisti, ki zagotavlja veliko več koristi za telo, medtem ko predelan med ni tako učinkovit.

Med je bogat z antioksidanti, ki so dobri za zdravje srca. Vsebuje flavonoide, ki imajo sposobnost preprečevanja nastajanja krvnih strdkov, a tudi fenolne spojine, ki zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ščitijo celice pred oksidativnim stresom.

Konec koncev se strokovnjaki strinjajo, da sta ena do dve žlici surovega medu na dan dovolj, da dobite hranila, ki jih potrebujete za dobro zdravje.

Ti rezultati so presenetljivi, če upoštevamo, da med vsebuje približno 80 odstotkov sladkorja. Toda med je tudi kompleksna sestava sladkorjev, beljakovin, organskih kislin in drugih običajnih in redkih bioaktivnih spojin, ki so zelo koristne za zdravje, so zaključili raziskovalci, ki so izvedli raziskavo.

In še enkrat: med je bogat z antioksidanti, ki so dobri za zdravje srca. Vsebuje flavonoide, ki imajo sposobnost preprečevanja nastajanja krvnih strdkov, a tudi fenolne spojine, ki zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ščitijo celice pred oksidativnim stresom, je pokazala raziskava.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije