Legendarna hrana iz osemdesetih, ki se je danes skoraj ne spomnimo več
V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so naše babice in mamice jedi pripravljale iz omejenega izbora živil, a zato ustvarjale najbolj kreativne jedi, ki se jih radi spominjamo.
Danes, ko nam je skoraj vse na voljo, izdelke pogosto gledamo skozi lupo in tehtamo, ali je zdravo ali ne? Ali so živila organska? Ali so v njih skriti sladkorji, koliko maščob vsebujejo, koliko kalorij ...
Bi danes poskusili ali pripravili eno od teh pozabljenih jedi?
1. Žolca, tlačenka
Prašičje krače, ušesa, rep, votle goveje kosti damo v ekonom lonec in kuhamo ves dan na smederevskem štedilniku. Danes si redko pripravimo žolco, kajne? Tudi gostilne jo imajo redko na jedilniku.
2. Stepeni rumenjaki s sladkorjem
Če je otrok želel pojesti kaj sladkega, je mama vzela rumenjake in sladkor ter mešanico stepala, dokler ni »prebledela«. Si predstavljate, da bi otroku zdaj dali sveže jajce s sladkorjem? Danes je to popolnoma pozabljen bonbonček.
3. Mast, namazana na kruhu
Vsi tisti, ki so odraščali v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, se spominjajo sreče in zadovoljstva po prihodu domov s smučanja, sankanja, drsanja, kepanja ... »Kajla« belega kruha, namazana s svinjsko mastjo, potreseno z mleto rdečo papriko. Če pa si se hotel posladkati, si namesto mlete rdeče paprike »poštupal« s sladkorjem. Fantazija!
4. Suhi stročji fižol
Krompir, čebulo, korenje in stročji fižol damo v ponev, dodamo 3 žlice masti in malo vode ter začimbe. Postavimo v pečico, da zacvrči. In kje je meso? No, saj imaš stročji fižol, kaj rabiš meso?!
5. Porova juha
Nekateri imajo še vedno travme zaradi prekuhanih pramenov pora, ki prosto plavajo po krožniku. Je enolončnica, ki krepi dušo, a smo jo danes zanemarili. Kdaj nazadnje ste pojedli poln krožnik porove juhe?