ZANIMIVO O PREHRANI

Leto 1970 proti 2025.: manj hrane, več zdravja?

Hrana iz 70. let: Bi nam prehrana iz preteklosti lahko pomagala do boljšega zdravja?
Fotografija: Pregled prehrane iz 70. let kaže, da bi lahko številne navade znova uporabili kot učinkovit odgovor na današnje prehranske izzive. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Pregled prehrane iz 70. let kaže, da bi lahko številne navade znova uporabili kot učinkovit odgovor na današnje prehranske izzive. FOTO: Getty Images

Manjši krožniki, manj prigrizkov, več gibanja, prehranske navade iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja ponujajo presenetljivo aktualne odgovore na današnje prehranske izzive.

Porcije nekoč in danes: tiha epidemija prenajedanja

Povprečna velikost krožnika v 70. letih je znašala približno 22 centimetrov v premeru. Danes so standardni krožniki večji za kar šest centimetrov, merijo okoli 28 centimetrov.

Ta na videz nepomembna sprememba je povzročila občuten porast količine zaužite hrane, saj večji krožniki avtomatično vodijo do večjih porcij in s tem do višjega vnosa kalorij.

Takrat je bilo tudi več pozornosti namenjene nadzoru nad količino hrane. Porcije so bile manjše, količina ogljikovih hidratov in maščob bolj zmerna, obroki pa redno razporejeni.

Domača kuhinja je bila standard

V obdobju pred razcvetom hitre prehrane in industrijsko predelanih jedi je bila domača kuhinja temelj vsakdanjega jedilnika. Priljubljena kombinacija »meso in dve vrsti zelenjave« je predstavljala osnovo kosil in večerij. Polizdelki, konzervirana hrana in dostava na dom so bili redkost, kuhanje iz osnovnih sestavin pa pravilo.

Takšen način prehranjevanja je omogočal večji nadzor nad sestavinami, vnosom soli, sladkorja in nasičenih maščob. Izbirčnost pri hrani je bila redkejša, prehranski režimi pa preprostejši.

Brez stalnega grizljanja

Prehranski ritem je bil jasno začrtan: zajtrk, kosilo, večerja. Prigrizki med obroki niso bili del vsakdanjika niti niso bili družbeno sprejeti. Današnja navada stalnega uživanja hrane, pogosto z visoko vsebnostjo sladkorja in nasičenih maščob, takrat še ni obstajala.

Zgolj trije redni obroki na dan so pomenili stabilnejšo raven energije in manjše možnosti za čezmeren vnos kalorij.

Več gibanja, manj sedenja

Sedemdeseta leta so prinašala tudi bistveno aktivnejši življenjski slog. Hoja je bila pogost način premagovanja razdalje, otroci so prosti čas preživljali zunaj, športne dejavnosti pa so bile del vsakdana. Nasprotno današnji življenjski slog zaznamuje dolgotrajno sedenje, pogosto za računalniškimi in televizijskimi zasloni.

Telesna dejavnost je bila tako samoumevna kot vsakodnevna opravila. S skromnejšo prehrano je pripomogla k boljšemu zdravju in telesni kondiciji.

Vrnitev k preprostosti?

Pregled prehrane iz 70. let kaže, da bi lahko številne navade znova uporabili kot učinkovit odgovor na današnje prehranske izzive. Manjše porcije, redni obroki, manj predelane hrane in več gibanja, vse to so načela, ki bi lahko izboljšala splošno javno zdravje.

image_alt
Kaj pa, če bi bili športni multipraktik

Ob tem pa se postavlja vprašanje: ali bi lahko z opustitvijo razvajene udobnosti sodobne prehrane in vrnitvijo k bolj osnovnim načelom naredili korak naprej oziroma nazaj k boljšemu počutju in vitalnosti?

Poznavanje preteklosti morda ni vedno rešitev, a včasih lahko ravno preizkušeni vzorci izpred nekaj desetletij ponudijo najbolj preproste in učinkovite odgovore.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije

Spletna mesta Dela d.o.o. uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?


Potrjujem vse Sprejmem nujne Več informacij