NAJBOLJ ZDRAVA HRANA

Najbolj zdravju koristen plod na Zemlji: Kaj se zgodi z našim telesom, če pojemo le tri na dan

Arabska legenda pravi, da je bog, potem ko je ustvaril človeka, iz snovi, ki mu je ostala, ustvaril še datljevo palmo ... Zdaj je jasno, zakaj so tako čudoviti.
Fotografija: Uporabimo jih pri vseh jedeh, ki jim dodajamo rozine, saj sta si ta dva okusa podobna, le da datlji nimajo toliko kisline. Presenetljivo dobro se ujemajo tudi z mesom, zlasti piščancem in ribami. FOTO: Getty Images 
Odpri galerijo
Uporabimo jih pri vseh jedeh, ki jim dodajamo rozine, saj sta si ta dva okusa podobna, le da datlji nimajo toliko kisline. Presenetljivo dobro se ujemajo tudi z mesom, zlasti piščancem in ribami. FOTO: Getty Images 

Če zaužijete le tri datlje na dan, lahko svojemu telesu zagotovite številne koristi za zdravje, saj so ti sadeži bogati s hranili.

Datlji vsebujejo ključne hranilne snovi, kot so magnezij, kalij, kalcij, mangan, železo, fosfor in vitamin A.

Prav tako so bogati z naravnimi vlakninami, kar podpira prebavo in zdravje črevesja, poleg tega pa vsebujejo malo maščob in zmerno količino beljakovin.

S približno 280 kalorijami na 100 gramov datlji zagotavljajo veliko energije. Njihovi antioksidanti (flavonoidi, karotenoidi, fenolna kislina) pomagajo pri boju proti vnetjem in oksidativnemu stresu ter lahko zmanjšajo tveganje za kronične bolezni.

Najslajša zdrava sladkost

Le zakaj nekateri datlje obožujejo, nekateri pa jih ne marajo niti pokusiti? Verjetno zato, ker so izjemno sladki. Najokusnejši so medeni.

Prava karamela, najboljši naravni bonbon. Sladkost datljev lahko s pridom uporabimo tudi v vsakdanji kuhinji. Z njimi lahko sladkamo neposredno ali pa jih namočimo v vodo in sladkamo z oslajeno tekočino.

Sladki datlji so mineralno bogato živilo, ki nas polni z energijo in po drugi strani pomirja. Vendar le ni vse tako sladko, kakor se zdi.

Ob nakupu datljev je treba paziti, da ne izberemo takih s konzervansi in prevleko iz glukoznega sirupa. Pri nas bomo zasledili predvsem suhe datlje, v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu, kjer so doma, pa so na prodaj še sveži in napol suhi.

Zadnji imajo nagubano lupino, meso pa je treba dobro prežvečiti. Suhe se da hraniti več mesecev, zato si jih lahko omislimo večjo količino hkrati. Le dobro jih zapremo in varujemo pred molji.

Obstaja več sort datljev, prodajajo pa zlasti deglet noor

Tisti nekoliko večji ter z bolj nagubano površino in medeno notranjostjo so sorte medjool. In prav to so datlji vseh datljev, za katere bi človek dal marsikaj. No, saj je zanje tudi treba odšteti nekaj več denarja. Največkrat jih uživamo kar tako, iz roke v usta. Po drugi strani pa so odličen nadomestek za kristalni sladkor.

Datlje čez noč ali vsaj za nekaj ur namočimo v vodo, nato pa uporabimo le odcejeno močno sladko tekočino, lahko pa jih, še bolje, s tekočino vred s paličnim mešalnikom pretlačimo v kašo. Za kak dan ali dva jo shranimo tudi v hladilniku.

Z malo limonovega soka postane odličen preliv za mislije, sadne kaše, napitke. Pomešana z mletimi suhimi ali nakaljenimi oreščki pa postane prava hranilna bomba.

image_alt
Rekreativci so se spomnili nove zelo žive slovenske besede

Lepljivost datljev izkoristimo pri pripravi energetskih kroglic in ploščic. Iz suhih mletih datljev, oreščkov in še česa naredimo kroglice, jih po želji povaljamo v mletih oreščkih, staljeni čokoladi ali podobnem in že je tu hitra potešitev potrebe po sladkem.

Datlje uporabimo pri vseh jedeh, ki jim dodajamo rozine, saj sta si ta dva okusa podobna, le da datlji nimajo toliko kisline. Presenetljivo dobro se ujemajo tudi z mesom, zlasti piščancem in ribami.

Arabska legenda pravi, da je bog, potem ko je ustvaril človeka, iz snovi, ki mu je ostala, ustvaril še datljevo palmo ... Zdaj je jasno, zakaj so tako čudoviti.

Kaj jesti 60 minut pred vadbo?

V idealnem svetu 60 minut pred vadbo sploh ne bi jedli, ampak bi to postorili že prej, a ker nima vsak toliko časa, da dan povsem podredi treningu, je treba kdaj tudi improvizirati. Takrat je pomembno, da našega prebavnega trakta ne zasičimo s težko hrano, ampak si privoščimo preprost prigrizek z malo vlakninami in malo maščobe, saj v večjih količinah upočasnita metabolizem.

Datlji, rozine, fige

Prigrizek na poti, poln fruktoze – lahko prebavljiv sladkor – lahek izbor hrane, ki prinaša dovolj kalorij le z majhno količino. Mikrovlakna so tista, ki jih s tem izborom dobimo v telo, česar pri energijskih gelih ali tablicah ne dobimo. Rozine, fige in datlji vsi vsebujejo veliko kalcija, železa, magnezija in kalija. Aja, pa še flavonoidne polifenolne antioksidante.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije