POPČAR

Najboljše domače živilo, ki ga nihče ne mara

Otroci ga ne marajo na krožniku, tudi mladina ga prezira, športni rekreativci pa smo nori nanj. Skoraj nima kalorij!
Fotografija: Poln je vitaminov C in K ter znižuje raven škodljivega LDL (slabega holesterola). To pomeni, da krepi imuniteto in pomaga v boju proti raku. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Poln je vitaminov C in K ter znižuje raven škodljivega LDL (slabega holesterola). To pomeni, da krepi imuniteto in pomaga v boju proti raku. FOTO: Getty Images/istockphoto

Spada med kapusnice. Ime je podobno, a rastlina je povsem drugačna od glavnatega ohrovta.

Rastline so velike, mnoge sorte prezimijo na prostem. Pojavil se je zelo pozno v zgodovini pridelave zelenjave. Starejši imamo zanj zelo lepo ime: popčar ali brstičnik.

V prehrani ima lahko velik pomen, saj vsebuje večino koristnih snovi, ki jih ima tudi zelje, le da zdrži na prostem veliko dalje v zimo ali celo prezimi.

Brstični ohrovt (Brussel Sprouts) je dobil ime po Bruslju! Seveda, če uporabljamo angleško ime, in ne našega. Domneva se, da so ga tam prvič množično gojili v 16. stoletju. Na seznamu »najbolj osovražene zelenjave« je zaradi grenkobnega okusa, ki je produkt spojin, ki vsebujejo žveplo.

Sezona brstičnega ohrovta se je začela že novembra, in če vidite to zelenjavo oziroma kapusnico v trgovinah, pa ga še nikoli niste poskusili, je zdaj pravi čas. Tako kot njegov bratranec zelje vsebuje spojino sulforafan, ki zavira poškodbe DNK, ki lahko vodijo do raka.

Polna je vitaminov C in K ter znižuje raven škodljivega LDL (slabega holesterola). Kar pomeni, da krepi imuniteto in pomaga v boju proti raku.

Poleg tega, da deluje kot sredstvo proti raku, lahko sulforafan pomaga zaščititi možgane in vid, lajša alergije in pomaga pri sladkorni bolezni tipa 2.

image_alt
Camino Primitivo ali Original Camino je prva od vseh Poti

Kako izbrati dobre kalčke v trgovini?

Bodite pozorni na svetlo zeleno barvo brstičnega ohrovta in čvrstost na dotik. Izogibajte se ga, če imajo glavice rumene ali črne pike – to kaže na starost. Najbolje bi bilo kupiti tiste, ki so še na peclju, ker ostanejo dlje sveži.

Kako najlažje pripravimo brstični ohrovt?

Zelo enostaven je za pripravo. Zunanje liste olupimo in odrežemo spodnje. Dve minuti blanširajte v vreli slani vodi, nato pa za dve minuti potopite v hladno vodo. Tako boste ohranili barvo lepo in zeleno.

Precedite, prerežite po dolžini, nato pa obrnjeno navzdol položite v ponev z olivnim oljem ali slanino. Cvremo 3 minute na zmernem ognju ali pečemo 15 do 20 minut pri 200 °C do zlato rjave barve.

Brstični ohrovt ima malo kalorij in veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Pol skodelice (78 gramov) kuhanega brstičnega ohrovta vsebuje:

  • kalorij: 28
  • beljakovin: 2 grama
  • ogljikovih hidratov: 6 gramov
  • vlaknin: 2 grama
  • vitamina K: 137 % priporočenega dnevnega vnosa
  • vitamina C: 81 % priporočenega dnevnega vnosa
  • vitamina A: 12 % priporočenega dnevnega vnosa
  • folatov: 12 % priporočenega dnevnega vnosa
  • mangana: 9 % priporočenega dnevnega vnosa

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije