BRALEC POROČEVALEC

Nikoli ne bi ugotovili, kje v naši kuhinji živi salmonela

Naš bralec nas je opozoril na zanimiv članek. Posodica v kuhinji, ki je niste nikoli pomili (in ravno tam živi salmonela).
Fotografija: Anketiranci niso vedeli, da bodo njihovo kuhinjo kasneje testirali na salmonelo. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Anketiranci niso vedeli, da bodo njihovo kuhinjo kasneje testirali na salmonelo. FOTO: Shutterstock 

Pred kratkim so salmonelo našli v tatarskem biftku. Pozimi pa je pri nas tatarec v največji uporabi, kajne? Zdaj smo zaskrbljeni. Upamo, da se to ne bo nikoli več ponovilo. 

image_alt
Dokazano: ena najbolj zdravih rib na svetu je tudi med najcenejšimi

In potem nam bralec pošlje opozorilo, kje v bistvu živi salmonela. V večini kuhinj po svetu ...

Te pozabljene in nedolžne posodice se zlahka kontaminirajo med kuhanjem piščanca, purana ali druge kontaminirane hrane. Ko čistimo kuhinjo, nikoli ne pomislimo na te posodice, na stekleničke, plastenke ... z začimbami.

Vedno poskrbimo, da temeljito operemo na primer deske za rezanje mesa, delovno površino, pomivalno korito, posodo in celo koš za smeti ... Plastenk, stekleničk z začimbami pa redko ali nikoli! Se strinjate?

Verjetno bodo gospodinje zmajevale z glavo, češ da tudi to plastenko ali stekleničko pomijejo vedno, ko na novo vanje natresejo novo začimbo. Ampak ne gre samo za notranjost, ampak tudi za zunanji del te posodice. Jo umijete na zunaj po uporabi?

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni ocenjuje, da je vsako leto v ZDA 1,35 milijona okužb s salmonelo in celo okoli 420 smrti.

Za namene te raziskave, objavljene v Journal of Food Protection, so znanstveniki zbrali 317 odraslih, da bi v kuhinjah različnih velikosti pripravili enake puranje burgerje. Nekateri so kuhali v majhnih kuhinjah, kot jih imamo doma, nekateri pa v velikih, industrijskih kuhinjah.

image_alt
Koliko mikroplastike imamo v možganih. Kako hudo nam škodi

Anketiranci niso vedeli, da bodo njihovo kuhinjo kasneje testirali na salmonelo. Mletemu puranu so predhodno vbrizgali kemikalijo, ki deluje podobno, kot bi delovala salmonela, ko kontaminira površino ali prostor.

Po končanem kuhanju so iz kuhinj vzeli vzorce za preverjanje prisotnosti salmonele. Predmeti z daleč največjo razširjenostjo kontaminacije so bile ravno posodice za začimbe.

Kontaminacijo so zaznali pri skoraj polovici, to je 48. Po drugi strani pa je bilo kontaminiranih le nekaj več kot 20 odstotkov dozirnikov za detergente, ostali predmeti pa sploh niso bili kontaminirani.

Avtorji študije do pojasnili, da veliko ljudi pri kuhanju doma pozabi obrisati stekleničke z začimbami po uporabi. Vsekakor pa je ta raziskava pokazala, da se vsaka posoda z začimbami, ki se je dotaknete med pripravo surovega mesa, lahko kontaminira, na kar moramo biti še posebej pozorni pri kuhanju.

image_alt
10 najboljših živil za razstrupljanje telesa

Zakaj je salmonela nevarna?

Salmonela postane nevarna, ker lahko okužbo privede do hudih prebavnih motenj, ki se začnejo v nekaj urah po zaužitju kontaminiranega živila.

Pri zdravih odraslih se simptomi – vključno z drisko, bruhanjem, trebušnimi krči in povišano telesno temperaturo – pogosto umirijo v nekaj dneh, vendar lahko pri ranljivih posameznikih povzroči hudo dehidracijo in resne zaplete, kot so bakteriemija in sepso.

Pri določenih serotipih, kot so Salmonella Typhi in Salmonella Paratyphi, se lahko razvije tifusna vročina, ki v nekaterih primerih vodi tudi do smrtnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije

Spletna mesta Dela d.o.o. uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?


Potrjujem vse Sprejmem nujne Več informacij