Paradižnik je kralj zdravja, zato ga uživajmo vsak dan
Prihaja sezona domačih paradižnikov, tistih, ki zrastejo na domačih vrtovih pod domačim soncem.
Paradižnik je pri nas eno najbolj razširjenih živil. Večkrat uporabljamo tudi izdelke iz njega, kot so paradižnikova mezga, ajvar, kečap, ali pa iz njega izdelujemo sok.
Svež paradižnik uporabljamo kot dodatek solatam ter omakam.
Botanično sicer sodi med sadje, vendar ga zaradi grenko-kislega okusa ne obravnavamo kot sadje.
Paradižnik je glavni prehranski vir antioksidanta likopena, ki je povezan s številnimi koristmi za zdravje, vključno z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca in raka. Je tudi odličen vir vitamina C, kalija, folne kisline in vitamina K.
Zdravstvene koristi
Uživanje paradižnika in izdelkov na osnovi paradižnika je povezano z izboljšanim zdravjem kože in manjšim tveganjem za bolezni srca in raka.
Zdravje srca
Bolezni srca, vključno s srčnim napadom in možgansko kapjo, so najpogostejši vzroki smrti na svetu.
Študija na moških srednjih let je povezala nizko raven likopena in betakarotena v krvi s povečanim tveganjem za srčni napad in možgansko kap.
Vse več dokazov kaže, da lahko dodajanje likopena k prehrani pomaga znižati (slabi) LDL-holesterol. Paradižnik ima tudi zaščitni učinek na notranjo plast krvnih žil in lahko zmanjša tveganje za strjevanje krvi.
Zdravje kože
Koristen je tudi za zdravje kože. Hrana na osnovi paradižnika, bogata z likopenom in drugimi rastlinskimi spojinami, jo lahko zaščiti pred opeklinami.