Predstavljamo 10 najslabših živil za holesterol
Kaj je holesterol, se na ameriški spletni strani Medicine Net sprašuje avtorica zapisa Melinda Ratini, sicer zdravnica splošne medicine. Se pravi, članica stranke, ki ima v Sloveniji največji osip - govorimo o družinskih zdravnikih. Pa pojdimo k lepšemu, k holesterolu.
Kaj je to? Jetra proizvajajo voskasto snov, imenovano holesterol, ta telesu pomaga graditi celice, ščiti živčne celice, tvori vitamine in proizvaja hormone. Telo lahko dobi holesterol tudi iz živil živalskega izvora, kot so mlečni izdelki, meso in jajca.
Če bi bilo samo tako, bi bilo prima. A ni. Obstajata dve glavni vrsti holesterola - lipoprotein visoke gostote (HDL) in holesterol lipoprotein nizke gostote (LDL).
- LDL holesterol imenujemo tudi slab holesterol. Visoka raven holesterola LDL lahko negativno vpliva na zdravje, saj poveča tveganje za težave s srcem ali možgansko kap.
- Holesterol HDL je znan kot dober holesterol. Prenaša slab holesterol iz krvi v jetra in se ga znebi. Holesterol HDL ščiti telo pred zdravstvenimi težavami.
Zakaj je visok holesterol slab
Holesterol teče skozi kri. Visoke ravni slabega LDL holesterola lahko povzročijo kopičenje oblog na stenah krvnih žil. To blokira pretok skozi krvne žile in preprečuje zdrav krvni obtok. Lahko vpliva na srce in poveča tveganje za težave s srcem ali možgansko kap.
Raven LDL holesterola se lahko poveča zaradi dejavnikov tveganja, kot so kajenje, visok krvni tlak, sladkorna bolezen ali prehrana z veliko maščobami. Človeško telo vsebuje maščobe, znane kot trigliceridi. Visoki trigliceridi z visokim slabim LDL holesterolom in nizkim dobrim holesterolom HDL lahko povečajo možnosti za nastanek oblog v krvnih žilah.
Poleg tega lahko uživanje hrane z nasičenimi maščobami poveča raven holesterola v krvi. Nasičene maščobe so nezdrave maščobe, ki so pri sobni temperaturi v trdnem stanju. Te maščobe povečajo raven slabega holesterola LDL v krvi. Visoke ravni takega holesterola lahko povzročijo zamašitev krvnih žil, težave s srcem ali možgansko kap.
Ameriško združenje za srce predlaga, da naj le 5 - do 6 - odstotkov zaužitih kalorij izvira iz nasičenih maščob v prehrani.
Deset mastnih in veličastnih
Zdaj pa: 10 presenetljivih živil, ki lahko zvišajo holesterol! Če radi veliko in nezdravo jeste, to že veste, če pa ne, potem pa ... po naše se splača prebrati.
Da bi ohranili raven holesterola, moramo zmanjšati količino nasičenih maščob v prehrani. Morda bomo presenečeni, ko bomo ugotovili, da veliko živil, ki jih pogosto uživamo, vsebuje veliko nasičenih maščob. te lahko zvišajo raven slabega holesterola, in jasno, to lahko negativno vpliva na zdravje.
Objavljamo priročnik za pot v težave.
Da bi ohranili raven holesterola, morate zmanjšati količino nasičenih maščob v prehrani. Morda boste presenečeni, ko boste ugotovili, da veliko živil, ki jih pogosto uživamo, vsebuje veliko nasičenih maščob. Lahko zvišajo raven slabega holesterola, kar lahko negativno vpliva na zdravje.
Naslednjih 10 živil je najslabših za holesterol:
Čokolada in čokoladni namazi
Vsepovsod dostopni čokoladni namazi vsebujejo dodan sladkor in veliko nasičenih maščob. Tudi mlečna in bela čokolada imata visoko vsebnost nasičenih maščob. Slabo za zdravje in dobro za visok holesterol.
Preden kupite čokolado in čokoladne namaze, ne pozabite preveriti etikete. Ni pa vse izgubljeno. Temna čokolada je lahko alternativa za potešitev čokoladnih sanj za sladkosnede.
Sir
Sir vsebuje veliko nasičenih maščob, še posebej tisti iz polnomastnega mleka. Čeprav majhna porcija sira ni škodljiva, lahko uživanje preveč poveča raven holesterola.
Kokosovo olje
Kokosovo olje je sestavljeno iz skoraj 90 - odstotkov nasičenih maščob in je lahko slabše od masla ali masti. Znano je, da kokosovo olje zvišuje raven HDL in LDL. Preveč kokosovega olja je lahko tudi nezdravo srce.
Za preučevanje učinkov kokosovega olja na raven holesterola bo potrebnih več raziskav, zato za zdaj v svoji prehrani zmerno uporabljajte kokosovo olje.
Jetra in drobovina
Drobovina ali meso iz organov, kot so jetra, so odličen vir hranil, vendar je njihova vsebnost holesterola izjemno visoka. Goveja in jagnječja jetra, ledvice in srce imajo visoko vsebnost nasičenih maščob in holesterola. Če poskušate znižati holesterol, se izogibajte uživanju jeter ali druge drobovine. Ja, težko bo - pomaga pa. Tudi tistim s putiko.
Hitra ocvrta hrana
Zelo močno, tako rekoč globoko ocvrta hitra hrana, kot je pomfrit ali ocvrt piščanec, je polna nasičenih maščob, soli in ima veliko kalorij. Slaba novica za ustrezno raven holesterola. Redno in uživanje veliko ocvrte hitre hrane lahko zmanjša dober holesterol HDL in poveča raven slabega LDL holesterola. Omejiti velja vnos hitre hrane, da ohranimo zdravo raven holesterola.
Maslo in mast
Živalske maščobe, kot sta maslo in mast, vsebujejo velike količine nasičenih maščob, ki lahko povečajo raven slabega holesterola.
Zato maslo nadomestite z zdravimi rastlinskimi olji, kot je olivno olje.
Rdeče meso
Rdeče meso, kot sta govedina in jagnjetina, vsebuje veliko nasičenih maščob in holesterola. Izberite pusto meso, kot je piščanec, ali alternativne vire beljakovin, če poskušate znižati raven holesterola.
Predelano meso
Predelano meso, kot je slanina ali klobase, vsebuje veliko soli in maščob. Tudi konzervirano, soljeno, prekajeno, sušeno meso ali suhomesnati izdelki vsebujejo veliko nasičenih maščob, ki lahko zvišajo raven slabega holesterola. Živila, kot so salama, šunka, soljena govedina in goveje meso, so slaba IZBIRA, če skušate znižati holesterol.
Smetana
Huda smetana iz polnomastnega mleka je običajno polna nasičenih maščob. Vsepovsod dostopna stepena smetana je lahko prav tako slaba. Poleg visokih kalorij nam lahko podari visoko raven holesterola.
Pakirana živila
Pakirani prigrizki in sladkarije, kot so čips, krofi, torte, piškoti in piškoti, vse ima visoko vsebnost nasičenih maščob in kalorij. Če jih redno in veliko jemo, se lahko raven holesterola drastično poveča.