ČOKOLADNO

Štiri največje zmote o čokoladi. Ne, zaradi čokolade ne dobite mozoljev in tudi zredili se ne boste

Kakav in temna čokolada sta za zdravje enako pomembna kot sadje in zelenjava.
Fotografija: Čeprav lahko sladkor poslabša obstoječe stanje pri ljudeh, nagnjenih k aknam, ni dokazov, da je čokolada njihov glavni sprožilec. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Čeprav lahko sladkor poslabša obstoječe stanje pri ljudeh, nagnjenih k aknam, ni dokazov, da je čokolada njihov glavni sprožilec. FOTO: Shutterstock

Trditev se zdi na prvi pogled mogoče nekoliko drzna, a znanstvene ugotovitve o ugodnih zdravstvenih učinkih uživanja temne čokolade so namreč neverjetno podobne učinkom uživanja zaščitnih snovi, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi.

V vsakdanjiku športnega rekreativca se skušamo čokoladi izogibati. Uporabljamo samo energijske čokoladice, ki so nujne med vzdržljivostno vadbo. Ampak, te so drugačne ...

Čokoladi se skušamo izogibati, sploh če smo na dieti, saj naj bi imela negativen vpliv na telo. A zdi se, da to ni povsem res. Strokovnjaki pravijo, da nekatere trditve o čokoladi vendarle ne držijo.

Poiskali smo nekaj napačnih predstav, trditev, mitov ali zmot o tej poslastici.

Zmota številka 1: Čokolada škoduje našemu telesu 

Čokolada, še posebej temna, vsebuje zdrave hranilne snovi, vključno z železom in antioksidanti, ki pomagajo v boju proti stresu. Ampak, kdo ima temno čokolado za čokolado?

Zmota številka 2: Če želite shujšati, pozabite na čokolado

Strokovnjaki trdijo, da lahko jeste vse in hkrati izgubite neželene kilograme. Resnično pomembno je, koliko porcij se zaužije in kako pogosto. Čokolado torej lahko uživamo redno, le paziti moramo na priporočeni vnos kalorij.

image_alt
Tako je dubajska čokolada navdahnila slovenske slaščičarje
 

Zmota številka 3: Zlahka povzroči povišanje krvnega sladkorja

Čokolada vsebuje predelan sladkor, vsebuje pa tudi vlaknine in antioksidante. Če hrepenite po čokoladi, a se bojite skoka krvnega sladkorja, izberite temno ali tisto z nizko vsebnostjo sladkorja, svetujejo strokovnjaki.

Zmota številka 4: Čokolada povzroča akne

Čeprav lahko sladkor poslabša obstoječe stanje pri ljudeh, nagnjenih k aknam, ni dokazov, da je čokolada njihov glavni sprožilec. Po mnenju strokovnjakov nanjo vplivajo številni dejavniki, kot so hormoni, tip kože, genetika, starost, nega kože in zunanji dejavniki.

image_alt
To je zajtrk Melanie Trump: dan začne s pravo zakladnico hranil

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije

Spletna mesta Dela d.o.o. uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?


Potrjujem vse Sprejmem nujne Več informacij