Superživila, ki to (uradno) sploh niso
Kako zdravi so listnata zelenjava, jagode in stročnice? Nekatera živila so res dobra in to vemo, tudi znanost je lahko na njihovi strani. Superživila so polna vitaminov, mineralov in antioksidantov.
Dobro je vedeti, da nobena standardna merila ali pravne definicije trenutno ne uvrščajo nobene hrane med superživila.
Torej: nekatera živila so res dobra in to vemo, tudi znanost je lahko na njihovi strani, a da bi lahko brez skrbi zapisali, da je nekaj tako dobro, da je superživilo, in da nekaj to ni - ne, za to pa še ni pravi čas. Večina superživil je rastlinskega izvora.
Na začetku naj opozorimo, da bomo našteli nekaj vrst hrane, ki jo štejemo za superživila (z vsemi pogojniki), prestavili nekaj primerov, opozorili na koristi teh živil in opomnili na možnosti, kako jih vključiti v prehrano.
Listnata zelenjava
Temno zelena listnata zelenjava, kot so špinača, ohrovt in zelena solata, je vir številnih fitokemikalij in hranil, ki krepijo zdravje. Fitokemikalije so spojine, ki jih najdemo v rastlinah, ki pomagajo v boju proti boleznim.
Hranila in fitokemikalije v temno zeleni listnati zelenjavi lahko pomagajo:
• Ščititi celice in blokirati zgodnje faze raka
• Spodbujajo zdravje srca
• Preprečite možnost nekaterih prirojenih napak
• Ščitijo pred slabim zdravjem in poroznostjo kosti
• Zmanjšujejo tveganja za rake želodca, dojk in kože
Jagode
Jagode sodijo med najbolj zdravo sadje, strokovnjaki pravijo, da deloma tudi zaradi svoje temne barve. Imajo skoraj 10-krat več antioksidantov kot drugo sadje in zelenjava. Študija, v kateri je sodelovalo skoraj 100.000 ljudi, je pokazala, da so bili tisti, ki so pojedli največ jagodičja, bistveno manj izpostavljeni verjetnosti, da bi umrli zaradi bolezni srca in ožilja.
Jagode povečajo raven vrste belih krvnih celic, ki pomagajo imunskemu sistemu v boju proti boleznim. Ob tem lahko tudi zmanjšajo in popravijo poškodbe celic in upočasnijo kognitivni upad.
Stročnice
Stročnice; poznamo fižol, lečo, čičeriko in grah. Stročnice so obsežna skupina rastlin, ki jih pridelujemo zaradi strokov ali zrn, bogatih z beljakovinami. Med stročnicami se za prehrano v Sloveniji najpogosteje pridelujeta fižol (navadni, turški ali laški) in grah, v manjši meri tudi bob. Prehranske smernice priporočajo, da ljudje zaužijejo eno do tri skodelice stročnic na teden. Stročnice so bogate z beljakovinami in vlakninami. Zagotavljajo različne vitamine, minerale in fitokemikalije. Uživanje prehrane z visoko vsebnostjo stročnic je povezano z:
• Boljšim nadzorom krvnega sladkorja
• Na splošno manj kroničnimi boleznimi
• Zmanjšanim tveganjem za srčno-žilne bolezni
• Zmanjšanim tveganjem za kolorektalni rak
• Znižanjem slabega holesterola
• Nadzorom telesne mase
• Daljšo življenjsko dobo
Kaj za zdravje pomenijo zeleni čaj, oreščki in semena in kurkuma
Superhrana so živila – večinoma rastlinska, pa tudi nekaj rib in mlečnih izdelkov –, za katera se domneva, da so hranilno gosto in zato dobra za zdravje.
Borovnice, losos, ohrovt so le nekateri primeri živil, ki so dobila oznako »superhrana, superživila«. Vendar pa ni določenih meril za določanje, kaj je in kaj ni superživilo, navaja Ameriško združenje za srce.
Superhrana ne pomeni posebne skupine živil, in nekateri dietetiki opozarjajo, da je superhrana bolj marketinški izraz za živila, ki imajo koristi za zdravje.
Zeleni čaj
Zeleni čaj vsebuje polifenole, koristne rastlinske spojine, ki jih najdemo tudi v temnih jagodah, zelenjavi, čokoladi in rdečem vinu. Pitje zelenega čaja lahko pomaga:
• pri preprečevanju raka debelega črevesa, danke in trebušne slinavke
• izboljšati rezultate pri zdravljenju raka dojke in prostate
• znižati slab holesterol in zvišati dober holesterol
• hitreje kuriti maščobe
Oreščki in semena
Redno uživanje oreščkov in semen pomaga,da boste lažje nadzorovali svojo težo in se zaščitili pred kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca. Oreščki in semena so:
• bogati z beljakovinami, zdravimi maščobami in vlakninami
• imajo nizko vsebnost nasičenih maščob
• so brez holesterola
• so bogati s fitokemikalijami, ki so antioksidanti
• so bogata z vitamini in minerali
Kurkuma
Kurkuma je rastlina iz družine ingverja, ki je ključna sestavina karija v prahu. V medicini se uporablja že tisočletja. Kurkuma vsebuje kurkumin, ki ji daje svetlo rumeno barvo. Številne študije kažejo, da lahko kurkumin pomaga pri preprečevanju in v boju proti raku. Lahko igra tudi vlogo pri preprečevanju ali boju proti drugim motnjam, kot so:
• pljučna bolezen
• bolezen možganov
• revmatoidni artritis
• vnetje črevesja
• osteoartritis, kronična bolezen sklepov
• lupus, kronična avtoimunska bolezen vezivnega tkiva.