Ta hrana povzroči več smrti kot kajenje. In jemo jo vsak dan
Ne glede na to, ali gre za čokolado ali slan čips, si vsak včasih zaželi nezdravega obroka. Vendar pa ultra predelana oziroma ultra procesirana hrana, na naši mizi ni samo občasno. Sem spadajo hrenovke, tudi kruh, jogurti s sadnimi okusi, tudi juhe iz vrečke. To pa jemo skoraj redno, kajne?
»Ta hrana je povezana z več smrtnimi primeri po vsem svetu kot tobak,« je opozoril dr. Chris Van Tuleken v podcastu Diary Of A CEO.
»Jedel sem tipično zahodnjaško hrano in sem se zelo zredil. Padel sem v začaran krog prenajedanja, tesnobe in nespečnosti. Če bi tako nadaljeval eno leto, bi podvojil svojo telesno težo,« je dodal.
Zdravnik poudarja, da je ultrapredelana hrana nezdrava, a tudi zasvojljiva, tako kot kajenje.
Ultra procesirana živila so živila, ki jih je živilska industrija skrbno razvila za maksimalno udobje. To so vsakodnevni izdelki, kot so kosmiči za zajtrk, beli kruh, prigrizki in novejši trendi, kot je veganska pripravljena hrana. Ta živila dajejo prednost enostavnosti, hitro jih kupimo, še hitreje skuhamo in pojemo. Vedno so v plastičnih paketkih, vrečkah in kartonskih škatlah.
Povečano uživanje ultra procesirane hrane je povezano s srčno-žilnimi boleznimi, rakom, visokim krvnim tlakom, zamaščenimi jetri, vnetnimi črevesnimi boleznimi, depresijo, povišanimi maščobami v krvi, sindromom razdražljivega črevesja in demenco.
Najhuje pa je, da so ljudje z nizkimi dohodki prisiljeni jesti ultra predelano hrano, ker je poceni.
»Če bi se znebili revščine, bi se znebili približno 60 odstotkov težav bolezni, povezanih s prehrano,« je dejal dr. Van Tuleken.