SLABA PREBAVA

Ta hrana škoduje prebavi in povzroča zaprtje

Zaprtje je neprijetna zadeva, o kateri nihče prav rad ne govori. Gre za prebavno motnjo, ki lahko povzroči resnejše težave, kot so denimo hemoroidi.
Fotografija: Za izboljšanje prebave in preprečevanje zaprtja je priporočljivo uživati več vlaknin (sadje, zelenjava, polnozrnata žita), piti dovolj vode in biti fizično aktiven. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Za izboljšanje prebave in preprečevanje zaprtja je priporočljivo uživati več vlaknin (sadje, zelenjava, polnozrnata žita), piti dovolj vode in biti fizično aktiven. FOTO: Getty Images

Zaprtje je pogosto povezano z nezadostnim vnosom vlaknin, tekočin in s preveč sedečim načinom življenja, vendar pa lahko določena hrana še dodatno poslabša prebavo in prispeva k težavam z zaprtjem.

image_alt
Kdaj ste opravičeni telovadbe

Tukaj je nekaj živil, ki lahko škodijo prebavi in povzročajo zaprtje:

Predelana in hitra hrana:

Živila, kot so čips, piškoti, slaščice, klobase in drugi industrijsko predelani izdelki, so pogosto brez vlaknin, kar otežuje prebavo in prispeva k zaprtju.

Rdeče meso:

Rdeče meso je težje prebavljivo, vsebuje zelo malo vlaknin in lahko upočasni prebavo. Pogosto je tudi bogato z maščobami, kar dodatno obremenjuje prebavni sistem.

Mlečni izdelki:

Sir, mleko in drugi mlečni izdelki lahko pri nekaterih ljudeh povzročajo težave s prebavo, predvsem pri tistih, ki imajo intoleranco za laktozo, kar lahko vodi v zaprtje.

Beli kruh in izdelki iz bele moke:

Kruh, testenine in drugi izdelki iz bele moke so pogosto osiromašeni vlaknin in lahko povzročijo zaprtje, še posebej če jih uživamo v večjih količinah.

Sladkarije in sladkani izdelki:

Živila z visoko vsebnostjo sladkorja, kot so torte, bonboni in brezalkoholne pijače, so brez hranilnih snovi in vlaknin, kar lahko negativno vpliva na prebavo.

Alkohol:

Alkohol dehidrira telo, kar lahko povzroči trdovratno blato in oteži praznjenje črevesja.

Ocvrta hrana:

Ocvrta in mastna hrana upočasnjuje prebavo in lahko vodi do zaprtja, saj telo potrebuje več časa za predelavo teh težkih obrokov.

image_alt
Kakšen plin imamo v trebuhu

Banane (nezrele):

Nezrele banane vsebujejo veliko škroba, ki je težje prebavljiv in lahko prispeva k zaprtju. Zrele banane pa nasprotno lahko pomagajo pri prebavi.

Kava in kofeinske pijače: Kofein deluje kot diuretik in lahko prispeva k dehidraciji, kar lahko vodi do zaprtja.

Čokolada:

Pri nekaterih ljudeh lahko čokolada upočasni prebavni proces, še posebej če vsebuje veliko maščob in sladkorja.

Za izboljšanje prebave in preprečevanje zaprtja je priporočljivo uživati več vlaknin (sadje, zelenjava, polnozrnata žita), piti dovolj vode in biti fizično aktiven. Čeprav lahko posamezna hrana prispeva k težavam z zaprtjem, je celostni pristop k prehrani in življenjskemu slogu ključnega pomena za zdravo prebavo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije