Vse prednosti slanine (celo za zdravljenje mačka je dobra)
Živila, o katerih danes govorimo, imajo velik delež maščobe, a tudi soli, ki se porabi pri sušenju. Znano je, da je prekomerno uživanje soli in maščob povezano s tveganjem za razvoj različnih bolezni in stanj, kot so visok krvni tlak, visok holesterol in različne oblike raka.
Vendar ima slanina tudi določene pozitivne učinke na zdravje. Je precej hranljiva. Povprečna 100-gramska porcija kuhane slanine po mnenju strokovnjakov Healthline vsebuje 37 gramov visokokakovostnih beljakovin in vitamine B1, B2, B3, B5, B6 in B12 ter dostojne količine mineralov železa, magnezija, cinka in kalija. Vse hranilne snovi, ki jih najdemo v slanini, pa najdemo tudi v drugih, manj predelanih izdelkih iz svinjine.
Zdravilo za mačka
Slanina in druga mastna hrana se pogosto uporablja kot domače zdravilo za pomoč pri mačku. Čeprav lahko visoke koncentracije soli in kalija v njej pomagajo nadomestiti izgubljene elektrolite zaradi dehidracije in ublažijo nekatere simptome mačka, ni znanstvenih dokazov, da slanina dejansko zdravi mačka.
Zadrževanje vode
Morda so vas že opozorili, da se je poskušajte čim bolj izogibati, vendar je treba vedeti, da obstajajo tudi takšni, ki s hrano zaužijejo premalo soli. Športniki se več potijo in lahko izgubijo toliko soli, da povzročijo elektrolitsko neravnovesje. Prehrana z visoko vsebnostjo natrija lahko ljudem s sindromom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) pomaga pri obvladovanju simptomov. V teh primerih lahko živila z visoko vsebnostjo natrija, kot je slanina, pomagajo ljudem, da dobijo dovolj soli s svojo prehrano, še posebno če ne marajo okusa kuhinjske soli, dodane hrani.
Druge prednosti slanine
To živilo ne vsebuje ogljikovih hidratov, za katere velja, da povečujejo telesno maso, poleg tega zagotavlja občutek sitosti. Je enostavno za pripravo in je zelo dober vir energije.
Koliko slanine lahko pojemo?
Čeprav slanina morda ni najbolj zdrava izbira za zajtrk, vam je ni treba popolnoma izločiti iz prehrane. Pravzaprav jo lahko uživate vsake toliko časa, če jo kombinirate z veliko hranljivih in minimalno predelanih sestavin. Če jo uživate redno, poskusite čim bolj zmanjšati vnos, na enkrat ali dvakrat na teden. Okvirno priporočilo je približno 30 gramov na dan, to je 70 gramov skupne maščobe na teden.