Zaradi te hrane se 5-krat hitreje staramo
Aktivno staranje je proces optimalnega uresničevanja danih možnosti posameznikovega zdravja, udeležbe in sodelovanja v družbi ter varnosti z namenom spodbuditi kvaliteto njegovega življenja v starosti.
Beseda »aktiven« se ne nanaša le na zmožnost udeležbe na trgu delovne sile ali na fizično aktivnost, temveč tudi na trajno udeležbo v socialnem, gospodarskem, kulturnem, duhovnem in civilnem življenju. Starejši lahko še vedno aktivno doprinesejo svojim družinam, prijateljem, skupnosti in narodu.
Aktivno staranje se nanaša tako na posameznike kot na prebivalstvo in na skupino ter omogoča ljudem, da uresničijo svoje možnosti za dobro počutje, da se udeležujejo družbenih aktivnosti v skladu s svojimi potrebami, željami, zmožnostmi. Ključni cilj posameznikov je ohranjanje avtonomije in neodvisnosti v starosti. Tako nam sporočajo na spletni strani staranje.si
Dobili smo tudi zanimiv članek, ki govori o hrani zaradi katere se hitreje staramo. In jo uživamo prav vsak dan. Da, nekatera živila, ki pospešujejo staranje, so pogosto na našem krožniku, zato je bolje, da se je izogibamo.
Pekovski izdelki
Pekovski izdelki so bogati z dodanimi sladkorji in maščobami, kar lahko povzroči povečanje telesne mase in slabo zdravje zob. Sladkor namreč spodbuja nezdrav mikrobiom, na naše telo pa deluje tudi protivnetno. Uživanje hrane z veliko sladkorja in maščob lahko pospeši proces staranja.
Pomfri
S cvrtim krompirjem pogosto potešimo lakoto in željo po soli, a tako pripravljena hrana z dodatkom soli negativno vpliva na kožo. Živila, ki jih cvremo v olju na visokih temperaturah, sproščajo proste radikale, ki močno poškodujejo celice in zagotovo pospešijo prve znake staranja.
Čips
»Uživanje transmaščobnih kislin stimulira interlevkin 6 v telesu,« pojasnjuje Lisa Hayim, ustanoviteljica The WellNecessities, in dodaja: »Interlevkin 6 je marker vnetja, ki je povezano s staranjem. Poleg tega lahko ocvrta hrana oslabi celično dihanje in zmanjša imunske funkcije v telesu. Če si zaželite hrustljavega, poskusite polnozrnate krekerje ali sesekljano zelenjavo, kot so bučke ali palčke zelene.
Mlečni izdelki
Nekaterim lahko mlečni izdelki res povzročajo težave. Znanstveniki so potrdili, da mleko lahko privede do pojava aken, a tudi do pojava gub na obrazu. Nekaterim mlečni izdelki vplivajo na vnetja v telesu, drugim pa so čisto v redu. Vse je odvisno od človeka.
Pripravljene in zamrznjene jedi
Zamrznjene jedi imajo pogosto veliko natrija. Natrij prispeva k zadrževanju vode ter k splošni povešenosti in postaranemu videzu.
Sladkarije
»Predelan sladkor lahko povzroči odpornost proti inzulinu in povečanje telesne mase,« pravi nutricionist Orlik Levy. »Poleg tega lahko prekomerno uživanje sladkarij negativno vpliva na zdravje zob in nekaj je gotovo, nič vas ne bo postaralo hitreje kot gnili zobje.« Sladkor namreč povzroča vnetja, ki so glavni zaviralec zdrave, lepe kože. Da je vse še hujše, sladkor poškoduje tudi kolagen in elastin, ki sta odgovorna za mladosten videz kože.
Alkohol
Občasen kozarec vina ne škodi, a čezmerno pitje alkohola, predvsem sladkanih, povzroča proste radikale. Alkohol tudi oropa telo vitamina A, antioksidanta, ki je bistvenega pomena za obnovo celic. Če torej uživate alkohol, raje posegajte po pijačah brez dodanih sladkorjev, kot je vino. Poskrbite tudi za zmerno uživanje alkohola in pijte dovolj vode.