PREHRANA V NOSEČNOSTI

Biftek, suši in majoneza: nosečnost in prepovedana hrana

Preverili smo, katere hrane se morate v nosečnosti izogibati.
Fotografija: Prehrana med nosečnostjo je zelo pomembna. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Prehrana med nosečnostjo je zelo pomembna. FOTO: Getty Images

Pravilna prehrana v času nosečnosti je pomembna tako za mater in njeno zdravje kot tudi za razvoj ploda in kasneje otroka. Zavedajte se, da vse, kar zaužijete vi, v določenem deležu dobi tudi vaš plod. Danes ne velja večja več staro pravilo, da mora nosečnic jesti za dva. Če se želite pravilno prehranjevati v nosečnosti, naj bo vaša prehrana raznolika in uravnotežena, bogata z beljakovinami, minerali in vitamini, pomembno pa je tudi, da popijte dovolj tekočine. 

Folna kislina ali vitamin B9

Folna kislina ali vitamin B9 spada med vitamine skupine B in je med drugimi pomembna za tvorbo in presnovo krvnih telesc ter za njihovo pravilno delovanje. Pomembna je tudi pri zapiranju nevralne cevi (spina bifida), ki tvori hrbtenico in se začne pri plodu zapirati v prvem mesecu po oploditvi. Pomembna je tudi pri razvoju dojenčkovega osrednjega živčevja.

​Čemu se mora nosečnica odpovedati?

Razvade, kot so kajenje, prekomerno uživanje kave in alkohola, droge, ne gredo z roko v roki, kadar pričakujete naraščaj. Tudi ko niste noseči, premislite, kaj lahko naredite, da te razvade odpravite. 

​Nevarne so tudi surove sestavine, zato prehranski strokovnjaki odsvetujejo uživanje surovega mesa, kot je tatarski biftek, surovih rib (suši) in podobnih kulinaričnih presežkov. Uživanje se odsvetuje še posebej v primeru, ko nosečnica ni prebolela toksoplazmoze. Pri školjkah, če se jih v nosečnosti vseeno ne morete odpovedati, pazite, da so dovolj kuhane, saj v nasprotnem primeru obstaja nevarnost za različne infekcije, ki so povezane z brstenjem alg.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije