RAKOTVOREN

Smrtonosno škropivo? Uniči plevel, a udari človeka

Zaradi herbicida glifosat padla večstomilijonska tožba, v Sloveniji vseprisoten v Račah.
Fotografija: Welcomia, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Welcomia, Getty Images, Istockphoto

Več kot 200 milijonov dolarjev bo prejel vrtnar iz Amerike, ki je s svojimi odvetniki dobil tožbo proti podjetju Monsanto. Dewayne Johnson tega denarja verjetno ne bo mogel uživati, saj je njegovo zdravstveno stanje slabo, diagnoza pa rak. Vrtnar Johnson je leta in leta delal v šoli ter najmanj 20- do 30-krat na leto uporabljal Monsantovo škropivo za plevel Roundup, ki vsebuje herbicid glifosat.
 
FOTO: Oticki, Getty Images, Istockphoto
FOTO: Oticki, Getty Images, Istockphoto
To naj bi povzročilo razvoj rakastih celic v človeku, čeravno nobena uradna in certificirana agencija na svetu tega ne potrjuje. V prvi zmagoviti tožbi proti Monsantu zaradi njegovega produkta pa niso dokazovali tega, saj je vzrok za rakasta obolenja domala nemogoče dokazati. Odvetniki pa so dokazali in porota je potrdila, da je omenjeni »uničevalec plevela« odločno pripomogoel k vrtnarjevi bolezni.

Odločitev sodišča je precedens, na podobno sojenje čaka še približno 4000 primerov po ZDA. Monsanto se je ves čas branil. »Pritožili se bomo na odločitev sodišča in še naprej branili naš produkt, ki je v uporabi že 40 let. Je pomemben, učinkovit in varen za uporabo tako za kmete kot ostale,« je dejal po izreku sodbe podpredsednik Monsanta Scott Partridge.
 
Tudi v Sloveniji je omenjeni herbicid v široki uporabi. Podjetje Albaugh iz Rač, nekdanji TKI Rače, proizvaja škropivo Boom efekt. Glavna sestavina je glifosat.

Po ameriški sodbi smo se obrnili na njih. Predsednik uprave podjetja Douglas (Dak) A. Kaye je poudaril, da je glifosat izjemnega pomena za kmetijstvo in da podjetje sodeluje v glifosatovi delovni skupini EU, s katero zadovoljujejo zahteve EU in zagotavljajo varnost glifosata.

Na vprašanje, ali tudi sami pričakujejo podobne tožbe, kot so v ZDA, ni odgovoril. Še enkrat pa je poudaril, da vse študije kažejo, da glifostat ni kancerogen. »Glifosat po študijah ne povzroča rizika za raka pri ljudeh.«
 

Našli so ga v pivu, lahko je nevarno

FOTO: Narongcp, Getty Images, Istockphoto
FOTO: Narongcp, Getty Images, Istockphoto
Spomnimo, v Nemčiji so leta 2016 v 14 znamkah nemškega piva odkrili ostanke herbicida glifosata, in sicer v koncentracijah od 0,46–29,76 mikrograma na liter piva. Takrat so pri slovenskem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zapisali: »V državah Evropske skupnosti (ES) znaša sprejemljivi dnevni odmerek glifosata za kratkotrajno in dolgotrajno peroralno izpostavljenost 0,5 mg/kg telesne mase/dan. Če bi odrasli s telesno maso 60 kg dnevno popil en liter piva, ki vsebuje 30 mikrogramov glifosata, bi bil izpostavljen 0,0005 mg glifosata/kg telesne mase, kar je tisočkrat manj od sprejemljivih odmerkov. V tem primeru pitje piva z ostanki glifosata ne predstavlja tveganja za zdravje potrošnikov zaradi izpostavljenosti glifosatu, vendar pa je treba opozoriti, da uživanje več kot 0,5 litra piva na dan lahko predstavlja tveganje za zdravje zaradi vnosa etilnega alkohola.«
 

V kosmičih

Pred dnevi pa je odjeknila vest, da so omenjeni herbicid odkrili tudi v 43 različnih izdelkih iz kosmičev, med drugim tudi v znanih Kelloggsovih. Kot piše The Independant so v 31 kosmičih od 43 odkrili prekoračeno dovoljeno vsebnost herbicida. Testi so bili narejeni na izdelkih, prodajanih v ZDA.

Na odgovore o morebitni vsebnosti herbicida v produktih Kelloggs, ki se prodajajo na slovenskih policah, še čakamo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije