ZDRAVA PREHRANA
Do bolj zdrave hrane ob pomoči aplikacije
S kamero mobilnega telefona boste skenirali črtno kodo živila, na mobilniku pa se bodo prikazali podatki o sestavi živila, obarvani v barve prehranskega semaforja.

Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/Istockphoto
T. K., STA
06.02.2018 ob 13:34
06.02.2018 ob 15:01
LJUBLJANA – Eden izmed razlogov za nezdravo prehranjevanje prebivalcev je, da se ti na tržišču ne znajdejo, informacije pa so pogosto zapletene in zgoščene, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Potrošnikom želijo delo olajšati z mobilno aplikacijo, v kateri bodo informacije o izdelku predstavljene na razumljiv in preprost način. Šlo bo za nadgradnjo aplikacije ZPS Veš, kaj ješ, ki bo javnosti predstavljena v drugi polovici letošnjega leta.
Potrošnik bo s kamero mobilnega telefona skeniral črtno kodo živila, na mobilniku pa se bodo v hipu prikazali podatki o sestavi živila, obarvani v barve prehranskega semaforja. Mogoče bo tudi shranjevanje živil v seznam, na ta način pa tudi enostavna primerjava med izbranimi živili.
Kako pomembno sta branje in razumevanje informacij na živilih, pričajo tudi podatki raziskav. Pred nekaj dnevi so raziskovalci inštituta za nutricionistiko in univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani v eni izmed najuglednejših znanstvenih revij na področju prehrane, reviji Nutrients, objavili podatke o količini sladkorja v živilih v Sloveniji.
Igor Pravst z inštitut za nutricionistiko je pojasnil, da so v raziskavo vključili prek 10.000 izdelkov in med drugim izračunali povprečne količine sladkorja v različnih skupinah živil. »Marsikdo bi bil presenečen, da je v 100 gramih povprečne žitne ploščice kar 28 gramov sladkorja, v žitih za zajtrk 19 gramov in v sadnih jogurtih 12 gramov.«
Potrošnik bo s kamero mobilnega telefona skeniral črtno kodo živila, na mobilniku pa se bodo v hipu prikazali podatki o sestavi živila, obarvani v barve prehranskega semaforja. Mogoče bo tudi shranjevanje živil v seznam, na ta način pa tudi enostavna primerjava med izbranimi živili.
V 100 g žitne ploščice 28 gramov sladkorja, v sadnih jogurtih 12 g
Kako pomembno sta branje in razumevanje informacij na živilih, pričajo tudi podatki raziskav. Pred nekaj dnevi so raziskovalci inštituta za nutricionistiko in univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani v eni izmed najuglednejših znanstvenih revij na področju prehrane, reviji Nutrients, objavili podatke o količini sladkorja v živilih v Sloveniji.
Nika Kremić, ZPS: »Piškoti, ki jih oglašujejo kot zdravo izbiro za zajtrk, vsebujejo kar 20 g sladkorja na 100 g živila. To zagotovo ni zdrava izbira.«
Igor Pravst z inštitut za nutricionistiko je pojasnil, da so v raziskavo vključili prek 10.000 izdelkov in med drugim izračunali povprečne količine sladkorja v različnih skupinah živil. »Marsikdo bi bil presenečen, da je v 100 gramih povprečne žitne ploščice kar 28 gramov sladkorja, v žitih za zajtrk 19 gramov in v sadnih jogurtih 12 gramov.«
Več iz te teme:
Priporočamo
Bralka Klavdija: Kava za evro, sladica za 1,80 in pica za 7 evrov – v Sloveniji pa astronomske cene
Škandal za Slovenijo na Evroviziji: zamenjali so nas z državo, ki sploh ne nastopa (FOTO)
Po zmagi na referendumu zdaj Janševi zahtevajo še to, znan tudi najpogostejši razlog za neudeležbo v nedeljo
Uf, ste videli ta kiks na POP TV? Poslanec jim je svetoval, naj bodo ...
Komentarji:
Priporočamo
Bralka Klavdija: Kava za evro, sladica za 1,80 in pica za 7 evrov – v Sloveniji pa astronomske cene
Škandal za Slovenijo na Evroviziji: zamenjali so nas z državo, ki sploh ne nastopa (FOTO)
Po zmagi na referendumu zdaj Janševi zahtevajo še to, znan tudi najpogostejši razlog za neudeležbo v nedeljo
Uf, ste videli ta kiks na POP TV? Poslanec jim je svetoval, naj bodo ...