MONITORING RŽENE MOKE

Imate doma to moko? Od desetih vzorcev kar sedem ocenjenih kot ne varnih

V spodnji tabeli navajamo, pri kateri rženi moki uprava za varno hrano potrošnikom svetuje, naj je ne uživajo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Od desetih vzorcev ržene moke je bilo kar sedem ocenjenih kot ne varnih, je pokazal nadzor uprave za varno hrano, veterinarstov in varstvo rastlin (UVHVVR). Nadzor so upravili v okviru uradnega preverjanja skladnosti rži in mlevskih proizvodov, v njih pa so ugotovili povišano vsebnost mikotoksina deoksinivalenola in/ali ergot alkaloidov: »V petih odvzetih vzorcih je bila ugotovljena presežena najvišja vsebnost za DON, v šestih odvzetih vzorcih so bile ugotovljene višje vsebnosti ergot alkaloidov, ki na podlagi izdelane ocene tveganja NLZOH predstavljajo nesprejemljivo tveganje za zdravje otrok.« Poreklo surovine enega od živil je Avstrija, za vsa ostala živila pa Slovenija.

Zaradi rezultatov omenjenega nadzora so nosilci živilske dejavnosti že izvedli umike proizvodov s trga. 
 

UVHVVR je z izsledki seznanil Gospodarsko zbornico Slovenije, Trgovinsko zbornico Slovenije in Kmetijsko gospodarsko zbornico in »jih pozval, da z ugotovitvami seznanijo svoje člane in jih pozovejo k pregledu vzpostavljenega notranjega nadzora nad omenjenima dejavnikoma tveganja«. Ob tem napovedujejo, da bodo tudi v prihodnje spremljali pojavnosti mikotoksinov v rži in mlevskih proizvodov iz nje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije