CIANID
Pozor! To živilo je lahko smrtno nevarno
Marelična jedrca so lahko smrtno nevarna.
Odpri galerijo
V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih živilih in krmi na skupnem evropskem trgu RASFF so prijavljena marelična jedrca, ki so (bila) na voljo tudi v Sloveniji. Pozor! Ta so lahko smrtno nevarna, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). »Poleg slastnega in sočnega mesa ne smemo pozabiti na njihove koščice, v katerih se skriva jedrce s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje. Olje iz mareličnih koščic je med drugim odličen vir nenasičenih maščob,« pišejo proizvajalci, ki izdelujejo koščice. Toda po navedbah zveze, ki se sklicuje na evropsko agencijo za varnost hrane, so izredno nevarne za zdravje, saj vsebujejo preseženo najvišjo dovoljeno vsebnost cianovodikove kisline.
ZPS še opozarja, da je zaradi dolgega roka uporabe možno, da imajo potrošniki to živilo doma. »V tem primeru ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.«
Jedrca mareličnih koščic (grenka ali sladka) so po mnenju evropske agencije za varnost hrane nevarna zaradi zastrupitve s cianidom. Jedrca mareličnih koščic vsebujejo amigdalin (cianidni glikozid), ki se ob žvečenju spremeni v cianid. V primeru zastrupitve s cianidom prenos kisika med celičnim dihanjem preneha delovati, nastopi lahko smrt.
Zastrupimo se lahko že z zaužitjem enega večjega jedrca ali dveh do treh manjših, smrtna doza pa je odvisna od človekove telesne mase, zato so otroci bolj ogroženi. Jedrca naj bi učinkovala kot pomoč pri zdravljenju raka, vendar znanstvenih dokazov za to trditev ni. Znani so le smrtni primeri zaradi zastrupitve z mareličnimi jedrci, opozarjajo pri ZPS.
ZPS še opozarja, da je zaradi dolgega roka uporabe možno, da imajo potrošniki to živilo doma. »V tem primeru ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine.«
Jedrca mareličnih koščic (grenka ali sladka) so po mnenju evropske agencije za varnost hrane nevarna zaradi zastrupitve s cianidom. Jedrca mareličnih koščic vsebujejo amigdalin (cianidni glikozid), ki se ob žvečenju spremeni v cianid. V primeru zastrupitve s cianidom prenos kisika med celičnim dihanjem preneha delovati, nastopi lahko smrt.