NESKLADNOSTI

Šokantni rezultati analize oljčnega olja v Sloveniji

Lotili so se 28 različnih olj. Pri enem ugotovili kakovost olja, ki se sploh ne uporablja za prehrano ljudi.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Shutterstock

Uprava za varno hrano (UVHVVR) je med 5. in 11. oktobrom lani izvedla nadzor oljčnega olja v maloprodaji. Obdelali so 28 vzorcev, preiskani pa so bili na kemične parametre in bili tudi senzorično ocenjeni. Rezultati so precej slabi. Eno od olj, ki je bilo označeno kot bio ekstra deviško oljčno olje, je po kakovosti takšno, da se sploh ne uporablja za prehrano ljudi. Sicer pa je najpogostejša neskladnost trditev, da gre za ekstra deviško oljčno olje (oznaka edoo v spodnji tabeli), medtem ko gre, tako kaže analiza, za deviško oljčno olje (kratica doo v spodnji tabeli).

V analizo so bila vključena olja iz različnih držav članic, različnega porekla, tudi ekološka in olja z geografsko označbo ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre. Potrošnikom v Sloveniji so v maloprodaji na voljo deviška oljčna olja (ekstra deviško oljčno olje in deviško oljčno olje), oljčno olje, ki je mešanica rafiniranega oljčnega olja in deviškega oljčnega olja, in olje iz oljčnih tropin. Seznam olj najdete v spodnji tabeli.

Devet neustreznih vzorcev

​Od skupaj 28 odvzetih vzorcev je bilo s kemično in senzorično analizo ugotovljeno, da je skladno z deklariranimi oznakami 19 vzorcev ali 67,85 odstotka (od tega en skladen vzorec ni bil senzorično ocenjen). Neskladnih vzorcev (vključno z ponovljenimi ocenami) je skupaj devet.



​Največje neskladje je bilo ugotovljeno pri olju Lyrakis Family – sorta koroneiki, ki je bilo deklarirano kot BIO ekstradeviško oljčno olje, ugotovljeno pa je, da gre za lampante – kakovost olja, ki se ne uporablja za prehrano ljudi. 

Za neskladne vzorce, torej v devetih v primerih, so izrekli ukrepe z odločbo, od tega v šestih primerih prepoved trženja. Iz prometa je bilo umaknjenih 778,25 litrov olja. Prekrškovi postopki so bili že uvedeni v štirih primerih – odločitve še niso dokončne zaradi zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja koronavirusne bolezni 19.

Za neustrezne vzorce so bili izrečeni ukrepi z odločbo v devetih primerih, od tega v šestih primerih prepoved trženja. FOTO: UVHVVR
Za neustrezne vzorce so bili izrečeni ukrepi z odločbo v devetih primerih, od tega v šestih primerih prepoved trženja. FOTO: UVHVVR

Manj kot polovica ustrezno označena

Pri označevanju oljčnih olj, za katero so odgovorni tako proizvajalci, distributerji kot tudi trgovci, ki prevajajo deklaracije na tujih izdelkih, je bilo zaznanih veliko neskladnosti, pišejo v poročilu UVHVVR. Od 28 olj je bilo ustrezno označenih 12 olj, kar je 42,85 odstotka. Zaradi različnih odstopanj so olja razdelili na:

– skladna: takih je bilo ocenjenih 12 deklaracij olj;
– z manjšimi napakami ('100 % slovensko' namesto 'poreklo Slovenija', 'iz Španije' namesto 'poreklo Španija', 'BIO Italija' namesto 'poreklo Italija', hranilna vrednost je označena s 100 ml, posamezne komponente pa označene v gramih ...), 5 deklaracij olj;
– z napakami, ki so tudi iz drugih vsebin (npr. geografske označbe) ali z več manjšimi napakami ali z napakami v prevodu: 11 deklaracij.

Ugotovljene neskladnosti glede senzorike, ki je osnova za določitev ustreznega poimenovanja kategorije in uvrstitve izdelka v kakovostni razred kaže, da se bodo morali vsi v verigi od proizvodnje do trženja tej vsebini natančneje posvetiti, pravijo pri UVHVVR (simbolična fotografija). FOTO: Shutterstock
Ugotovljene neskladnosti glede senzorike, ki je osnova za določitev ustreznega poimenovanja kategorije in uvrstitve izdelka v kakovostni razred kaže, da se bodo morali vsi v verigi od proizvodnje do trženja tej vsebini natančneje posvetiti, pravijo pri UVHVVR (simbolična fotografija). FOTO: Shutterstock

Okrepiti nadzor

Uprava za varno hrano dodaja: »Rezultati preverjanja skladnosti oljčnih olj kažejo še vedno na veliko stopnjo neskladnosti tako glede poimenovanja kategorije kot glede označevanja. Ugotovljene neskladnosti glede senzorike, ki je osnova za določitev ustreznega poimenovanja kategorije in uvrstitve izdelka v kakovostni razred (ekstra, deviško …), kažejo, da se bodo morali vsi v verigi od proizvodnje do trženja tej vsebini natančneje posvetiti. Ocenjujemo, da so napake pri deklaracijah rezultat nepoznavanja predpisov tako glede označevanja oljčnih olj, kot glede splošnega označevanja in označevanja iz področja npr. geografskih označb, ekoloških označb, prehranskih trditev. Rezultati nadzora kažejo, da je treba nadzor na tem področju nadaljevati in ga v bodoče okrepiti.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije