DONER

Med Nemčijo in Turčijo izbruhnil spor zaradi kebaba

Za zdaj nobena stran ne popušča.
Fotografija: Jabolko spora je kebab. FOTO: Ina Fassbender/Afp
Odpri galerijo
Jabolko spora je kebab. FOTO: Ina Fassbender/Afp

Med Nemčijo in Turčijo je izbruhnil spor glede kebaba. Mednarodna zveza za doner kebab s sedežem v Turčiji si namreč prizadeva zagotoviti zaščiten status za to priljubljeno jed, čemur pa Nemčija nasprotuje. Če bodo prizadevanja zveze uspešna, podjetja v EU ne bodo smela uporabljati imena doner kebab, če ne bodo izpolnjevala strogih meril.

Mednarodna zveza za doner kebab (Udofed) je aprila letos na Evropsko komisijo naslovila predlog za uvrstitev doner kebaba v evropsko shemo kakovosti zajamčena tradicionalna posebnost.

Na zvezi si želijo, da bi bila definicija doner kebaba podvržena strogim kriterijem, od točno določenega mesa in začimb do debeline noža, ki se uporablja za rezanje mesa. Če bi bila zveza s svojim predlogom uspešna, podjetja v EU ne bi smela več uporabljati imena doner kebab, razen če bi izpolnjevala ta strogo določena merila, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Recept iz Osmanskega cesarstva ali berlinski izum?

Udofed v svoji vlogi navaja, da doner izvira iz Osmanskega cesarstva, in navaja recept, ki je bil najden v rokopisih iz leta 1546.

Ta poteza zveze pa je naletela na kritike v Nemčiji, kjer je doner kebab postal simbol tamkajšnje številčne turške skupnosti. Nemška prestolnica Berlin celo navaja doner kebab kot »berlinski izum«.

»Doner pripada Nemčiji. Vsakomur bi moralo biti dovoljeno, da se sam odloči, kako se ga tukaj pripravlja in uživa. Nobenih smernic iz Ankare ne potrebujemo,« je bil kritičen nemški kmetijski minister Cem Ozdemir, čigar starši so se priselili iz Turčije.

Na ministrstvu so turški predlog označili za nenatančen in protisloven. Ocenjujejo, da bi imel velike gospodarske posledice za nemški gastronomski sektor.

Pol leta časa, da dosežejo kompromis

Nemška vlada je zato v sredo vložila ugovor zoper turško prošnjo. Če bo ugotovljeno, da je ugovor zoper prošnjo zveze dopusten, bosta imeli obe strani pol leta časa, da dosežeta kompromis.

Kuhar v eni izmed turških restavracij v nemški prestolnici Birol Yagci je za AFP izrazil zaskrbljenost glede tega, da bo na predlog zveze v doner kebabu dovoljena le govedina, jagnjetina ali piščanec. »Tukaj je drugače. Tradicionalni recept je narejen iz telečjega mesa,« je pojasnil.

Po podatkih Združenja evropskih proizvajalcev doner kebaba (ATDID) predstavlja Nemčija dve tretjini prodaje doner kebaba v Evropi, trg pa je vreden 2,4 milijarde evrov na leto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije