M KOT MED
Tudi kavo pijejo z medom
Z ekipo čebelarskih kuharjev smo okušali medene jedi in ugotavljali, kako lahko brez zajca spečemo gorenjskega zajca.
Odpri galerijo
Narava je zbujena, tu je visoka pomlad in z njo 20. maj, ki so ga Združeni narodi na pobudo Čebelarske zveze Slovenije konec lanskega leta razglasil za svetovni dan čebel. Ko govorimo o čebelah, seveda ne moremo mimo medu. Danes smo ga previdno, s spoštovanjem in občutkom vmešali v našo Kulinarično abecedo.
Pri sukanju kuhalnice, ki ga je spremljalo brenčanje čebelic, so nam pomagali čebelarski kuharji, ki so že nekajkrat dokazali, da odlično obvladajo medene recepte: s tekmovanj Čebelarske zveze Slovenije so doslej prinesli že več prvih mest. »Dvakrat smo že zmagali, a lahko napišeš, da imamo že tri prva mesta, kajti tudi letos nameravamo pomesti s konkurenco,« je med smehom kuharsko-čebelarskih kompanjonov rezultat letošnjega srečanja napovedal Sandi Marolt, najzgovornejši člen ekipe Coolinariki.
Ta usklajena druščina, ki ob pomoči Čebelarske zveze Gorenjske deluje v sklopu Čebelarskega društva Radovljica, zmaga skoraj vsakokrat, ko čebelarji prekrižajo kuhalnice. Mi smo jih obiskali v vasi Brda pri Radovljici, kjer so na domačiji Jelke Ažman ravno poskušali, kaj bi kazalo izboljšati v najnovejšem medenem receptu. Z novo jedjo nameravajo očarati že konec tedna, ko bo v Žirovnici redno letno srečanje slovenskih čebelarjev, tokrat prvič dopolnjeno z nizom prireditev ob svetovnem dnevu čebel.
»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki in na drugih prodajnih mestih.«
Pri sukanju kuhalnice, ki ga je spremljalo brenčanje čebelic, so nam pomagali čebelarski kuharji, ki so že nekajkrat dokazali, da odlično obvladajo medene recepte: s tekmovanj Čebelarske zveze Slovenije so doslej prinesli že več prvih mest. »Dvakrat smo že zmagali, a lahko napišeš, da imamo že tri prva mesta, kajti tudi letos nameravamo pomesti s konkurenco,« je med smehom kuharsko-čebelarskih kompanjonov rezultat letošnjega srečanja napovedal Sandi Marolt, najzgovornejši člen ekipe Coolinariki.
Ta usklajena druščina, ki ob pomoči Čebelarske zveze Gorenjske deluje v sklopu Čebelarskega društva Radovljica, zmaga skoraj vsakokrat, ko čebelarji prekrižajo kuhalnice. Mi smo jih obiskali v vasi Brda pri Radovljici, kjer so na domačiji Jelke Ažman ravno poskušali, kaj bi kazalo izboljšati v najnovejšem medenem receptu. Z novo jedjo nameravajo očarati že konec tedna, ko bo v Žirovnici redno letno srečanje slovenskih čebelarjev, tokrat prvič dopolnjeno z nizom prireditev ob svetovnem dnevu čebel.
Mesne kroglice in zajec z medom
Če bi mislili, da radovljiški čebelarji pečejo samo medenjake in z medom prežete sladice, bi usekali krepko mimo. »Prvič smo zmagali z mesnimi kroglicami v zelenjavni juhi, ki smo jih pripravili s kostanjevim medom. Drugo leto se nam je zmaga žal izmuznila. Tistikrat smo navdih poiskali pri chefu Urošu Štefelinu, ki v Vili Podvin obožuje suhe tepke. Mi smo jih pripravili z ješprenjem, kranjsko klobaso in lipovim medom. Lani smo si prvo mesto zakuhali z gorenjskim zajcem, ki pravzaprav ni zajec, ampak rulada iz mešanega mesa, v katero smo vpletli gozdni med,« se med medenimi dobrotami sprehodi Sandi Marolt.»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki in na drugih prodajnih mestih.«