KOŠARKA

Dončić kot Jezus Kristus, Dragića bi spet preselili

Svojo prvo uradno tekmo za Dallas odigral Luka Dončić. Goran Dragić še ne ve, ali bo kariero nadaljeval v Miamiju.
Fotografija: Luka Dončić (levo) je zelo dobro odigral prvo uradno tekmo v dresu moštva Dallas Mavericks. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Luka Dončić (levo) je zelo dobro odigral prvo uradno tekmo v dresu moštva Dallas Mavericks. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Natančno 101 dan (od nabora lige NBA 21. junija) so trajala ugibanja, kaj zmore in kaj zna Luka Dončić, ko stopi na parket v ligi NBA. Sezona se bo uradno začela 16. oktobra, v minulih dneh pa so klubi severnoameriške poklicne lige izkoristili za trening, medijske obveznosti, na vrsto so prišle uvodne tekme. Tudi za 19-letnega Ljubljančana. Hvalnic in ugibanj se je mladi Dončić naposlušal, prav tako kritik o slabši obrambi, ki da jo je igral v Evropi. On je le treniral. Vmes se je (pričakovano) odpovedal nastopu v slovenski reprezentanci, svojim soigralcem je prek facebooka poslal motivacijski zapis. Sam pa delal naprej. »Kaj in koliko zmore, boste videli na tekmi,« je pred nedeljskim debijem razmišljal njegov trener Rick Carlisle. Prva Dončićeva tekma se je izvrstno iztekla. Težko bi bilo boljše. Dallas je doma v svoji dvorani American Airlines Center s 116:63 razdrl povprečno ekipo račkov iz Pekinga, ki igrajo v profesionalni kitajski ligi, pohvalijo pa se lahko s tremi naslovi državnega prvaka. V svojih vrstah imajo Jamesa Hamiltona, nekdanjega hrvaškega reprezentanta, ki je z 29 točkami edini nekako držal koral z Dallasom. Drugi so krepko zaostali.

Od štiri do ena

Na drugi strani se je pričakovano vse vrtelo okoli Dončića, nad čigar predstavo se je čudil tudi komentator ESPN, ki je med eno od potez ugotovil, da Luka počne nemogoče stvari, ki se jih pravzaprav ne da naučiti. Dallas je nastopil brez štirih košarkarjev: manjkali so poškodovani Harrison Barnes, Dirk Nowitzki, J. J. Barea in Dwight Powell. Kot je trener Carlisle napovedal že pred časom, je Dončić večino časa igral na položaju krilnega centra. Proti Kitajcem ni bilo težav, jih pa bo verjetno imel v ligi NBA v sezoni proti telesno dominantnim košarkarjem. Na srečo Lukov trener ni slepo vztrajal z njim na štirici, ampak mu je dovolil, da zaigra tudi na mestu organizatorja igre, kjer je dominiral v zadnji sezoni pri Realu. Tu se je izkazal s kreativnostjo, za tekmece je bil prehiter. Ob 16 točkah in šestih skokih (vsi v obrambi) in dveh podajah je zapravil tudi štiri žoge (v minuli sezoni je v evroligi v povprečju izgubil dobri dve na tekmo.). »Te izgubljene žoge moramo odpraviti. Tudi Dončić je naredil nekaj teh napak, a vidi se, da bo naši ekipi pomagal na več področjih. Menim, da je danes odigral zelo dobro,« je še dejal Carlisle, ki je bil sicer zadovoljen z videnim v 29 minutah, kolikor jih je Luka dobil na premieri. Ob tem je razmišljal tudi o tem, da bi iz njega naredil malce bolj egoističnega igralca, ki bi šel večkrat do konca akcije, ne pa da kolegialno išče soigralca. Ameriški mediji že tekmujejo, kdo bo bolj izviren pri opisu Dončića in njegovih iger. Najdlje je šel spletni portal mavsmoneyball.com, ki je zapisal, da je Luka Dončić Jezus Kristus. »Že dolgo je minilo od moje zadnje tekme in res sem vesel, da sem tu. Pred prvo tekmo sem bil kot vedno malce živčen, še sploh zaradi nove ekipe in vsega. A menim, da je šlo vse po pričakovanjih,« je v svojem slogu dejal Dončić, ki je imel na tribuni tudi nekaj svojih navijačev, med njimi je bila mati Mirjam.

Dragić v Minnesoto?

Kje bo kariero nadaljeval Goran Dragić? FOTO: Jasen Vinlove
Kje bo kariero nadaljeval Goran Dragić? FOTO: Jasen Vinlove
Kar nekoliko v Dončićevi senci je v teh dneh 32-letni Goran Dragić, ki vstopa v svojo 11. sezono. »Ena najpametnejših potez, ki sem jih naredil, je, da sem se reprezentančno upokojil, saj se zdaj počutim poln energije in sem navdušen,« razmišlja Dragić in nehote spomnil na lansko jesen, ko je prišel v Miami po evropskem prvenstvu povsem izčrpan in prazen. Potreboval je precej časa, da se je sestavil in pokazal dobre igre. Razočaranje je sledilo v končnici, ki jo je z Miamijem ekspresno zapustil! V tem hipu pa niti ni jasno, ali bo Dragić začel sezono v dresu ekipe Miamija. Več kot en teden so glasne govorice, da se mu obeta selitev v Minnesoto, v nasprotno smer pa naj bi potoval tam nezadovoljni Jimmy Butler, štirikratni udeleženec tekme All Star, ameriški reprezentant (zlat na olimpijskih igrah leta 2016) ter košarkar, ki je leta 2015 naredil največji napredek v ligi. Če se bo Goran res preselil v Minnesoto, bo drugi Slovenec v tem klubu. Med letoma 1999 in 2003 je tam uspešno igral Rašo Nesterović. Z vrnitvijo v ligo NBA se spogleduje tudi 34-letni Saša Vujačić, ki je bil nazadnje na preizkušnji pri New Orleans Pelicans. V prejšnji sezoni je igral v Italiji, kjer je Torino popeljal do pokalne lovorike, zdaj pa bi se rad vrnil v ZDA. Vujačić je bil v letih 2009 in 2010 dvakrat prvak z LA Lakers. V novi sezoni bodo naslov prvaka branili košarkarji Golden Stata. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije