SPORNA PRAVILA

Novi škandal na OI v Parizu, poglejte, kdo bo boksal z ženskami

Mednarodni olimpijski komite je potrdil, da bosta dve boksarki, ki sta bili lani diskvalificirani s svetovnega prvenstva zaradi neuspešnih testov spola, lahko nastopili v Parizu.
Fotografija: Pariz 2024. Simbolična fotografija. FOTO: Richard Pelham Reuters
Odpri galerijo
Pariz 2024. Simbolična fotografija. FOTO: Richard Pelham Reuters

Imane Khelif iz Alžirije in Lin Yu‑Ting iz Kitajskega Tajpeja (Tajvan) ta teden začenjata svoje olimpijske nastope: Khelifova se bo v kategoriji do 66 kg srečala z Italijanko Angelo Carini, Linova pa naj bi se v petek pomerila z neimenovano nasprotnico v kategoriji do 57 kg.

Odločitev MOK-a je sporna, med drugim je nekdanji svetovni prvak Barry McGuigan izrazil nelagodje. V objavi na X je zapisal: »Šokantno je, da jima je bilo dejansko dovoljeno priti tako daleč, kaj se dogaja?«

Do težav prihaja, ker je lansko svetovno prvenstvo potekalo pod okriljem Mednarodne boksarske zveze, katere predsednik Umar Kremlev je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal, da so testi DNK »dokazali, da imata kromosome XY, in sta bili zato izključeni s športne prireditve«.

Mednarodna boksarska zveza je za The Guardian dejala, da je odločitev sprejela »po celovitem pregledu in je bila namenjena ohranjanju poštenosti in integritete tekmovanja«.

Zvezi so sicer prepovedali vodenje olimpijskih boksarskih tekmovanj v Parizu zaradi dolgotrajnih vprašanj v zvezi z vprašljivim vodenjem in vrsto sodniških škandalov. To pomeni, da boks v Parizu zdaj poteka pod okriljem boksarske enote MOK Pariz 2024, ki ima manj ostra pravila od IBA.

Sledijo pravilom iz Tokia in Ria

V izjavi je MOK dejal: »Boksarska enota Pariz sledi pravilom iz Tokia 2020 (ki so bila v uporabi na olimpijskih igrah Tokio 2020 in povezanih kvalifikacijskih turnirjih) kot osnovi za razvoj svojih predpisov. Ta izhajajo iz pravil Ria 2016. Prizadevali smo si omejiti spremembe, da bi zmanjšali vpliv na priprave športnikov in zagotovili doslednost med olimpijskimi igrami.«

image_alt
Kolajno je odnesel videosodnik, ne brzice

Vendar pa spletna stran MOK MyInfo priznava, da sta obe boksarki lani padli na testu primernosti spola.

V svojem internem sistemu, ki ga posredujejo novinarjem v Parizu, MOK navaja, da je bila Khelifova »diskvalificirana le nekaj ur pred obračunom za zlato medaljo proti Yang Liu na svetovnem prvenstvu leta 2023 v New Delhiju v Indiji, ker njene povišane ravni testosterona niso izpolnile meril«.

MOK prav tako priznava, da je bila Lin »odvzeta bronasta medalja, ker ni izpolnila pogojev glede primernosti na podlagi rezultatov biokemičnega testa«.

Moč udarca veliko večja

Lin situacije še ni komentirala, agencija France-Presse pa je poročala, da je Khelifova dejala, da je žrtev »velike zarote«, potem ko je bila diskvalificirana tik pred finalom na lanskem svetovnem prvenstvu.

»Ljudje so se zarotili proti Alžiriji, da ne bi dvignili njene zastave in da ne bi osvojila zlate medalje,« je dejala 25-letnica.

image_alt
Tega na olimpijskih igrah še nismo videli, naključni junak rešil tekmovanje žensk na 100 m prsno (VIDEO)

Pravila o tem, kdo lahko tekmuje v ženski kategoriji, so v zadnjih letih zelo sporna. Manj pa je bilo razprave o borilnih športih, v katerih je tveganje za hude poškodbe in celo smrt veliko večje. Znanstvene raziskave so pokazale, da je povprečna moč udarca pri tistih, ki so šli skozi moško puberteto, za 162 % večja kot pri ženskah, poroča The Guardian.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije