V SREDIŠČU POZORNOSTI

Italijanka po manj kot minuti predala dvoboj sporni boksarki: To ni v redu

Carinijeva je 30 sekund po začetku boja odšla k svojemu trenerju, da bi si popravila ščitnik za glavo, a že po kratkem nadaljevanju se je vrnila v svoj kot, se ustavila ter hitro zapustila ring.
Fotografija: Alžirka Imane Khelif v rdečem in Italijanka Angela Carini v modrem FOTO: Mohd Rasfan Afp
Odpri galerijo
Alžirka Imane Khelif v rdečem in Italijanka Angela Carini v modrem FOTO: Mohd Rasfan Afp

Alžirka Imane Khelif je premagala Angelo Carini, ko je slednja v prvi rundi po 46 sekundah prekinila njuno borbo v kategoriji do 66 kilogramov.

Khelifova je v središču pozornosti, odkar je bila le nekaj ur pred dvobojem za zlato medaljo na svetovnem prvenstvu leta 2023 diskvalificirana zaradi neupoštevanja pravil o ustreznosti Mednarodne boksarske zveze (IBA), ki športnicam s kromosomi XY (moški kromosomi) preprečujejo nastop na ženskih tekmovanjih. Kljub temu so ji dovolili tekmovati na pariških olimpijskih igrah, ki jih vodi Mednarodni olimpijski komite.

Zapustila ring

Carinijeva je 30 sekund po začetku boja odšla k svojemu trenerju, da bi si popravila ščitnik za glavo, a že po kratkem nadaljevanju se je vrnila v svoj kot, se ustavila ter hitro zapustila ring.

Pozneje je pojasnila, da se je odločila, da se ne bo borila, potem ko je začutila močno bolečino v nosu. »Zame to ni poraz. Ko preplezaš te vrvi, si po mojem mnenju že bojevnik, že zmagovalec,« je dejala Carinijeva. »Ne glede na vse je tako v redu. Nocoj nisem izgubila ... Opravila sem le svoje delo borke. Stopila sem v ring in se borila. Ni mi uspelo. Ven prihajam z dvignjeno glavo in zlomljenim srcem.«

Angela Carini FOTO: Mohd Rasfan Afp
Angela Carini FOTO: Mohd Rasfan Afp

»Sem zrela ženska. Boksarski ring je moje življenje. Vedno sem bila zelo instinktivna. In ko čutim, da nekaj ni v redu, to ne pomeni, da sem odnehala. Pomeni zrelost, da se ustavim. To je zrelost, da rečeš: 'Dovolj je'.«

Nekateri športi so omejili raven testosterona, ki ga lahko vsebuje organizem tekmovalk v ženski konkurenci, medtem ko so drugi športi prepovedani vsem, ki so šli skozi moško puberteto.

Khelifova je v središču pozornosti. FOTO: Mohd Rasfan Afp
Khelifova je v središču pozornosti. FOTO: Mohd Rasfan Afp

Poleg diskvalifikacije Khelifove pa je bronasto medaljo izgubila tudi dvojna svetovna prvakinja, Tajvanka Lin Yu-ting, ker ni izpolnila kriterijev na lanskem svetovnem prvenstvu. V petek se bo v Parizu pomerila z Uzbekistanko Sitoro Turdibekovo v dvoboju peresne kategorije, poroča The Guardian.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije