SPREMEMBE

Čakajoč na zadnje poteze Mandarića in Zahovića

Prvoligaški nogometaši so na počitnicah, v pisarnah pa je živahno Vse oči so uprte v šampionsko Olimpijo in Maribor, ki sta na prelomnici
Fotografija: Takole je predsednik Olimpije Milan Mandarić na današnji dan pred letom dni predstavil novega trenerja Igorja Bišćana. Skupaj sta osvojila dvojno krono. Foto: Roman Šipić
Odpri galerijo
Takole je predsednik Olimpije Milan Mandarić na današnji dan pred letom dni predstavil novega trenerja Igorja Bišćana. Skupaj sta osvojila dvojno krono. Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Igralci slovenskih nogometnih prvoligašev so se raztepli po dopustniških destinacijah. Tisti, ki jih čakajo nastopi na evropski sceni, imajo le dobrih deset dni na voljo za nabiranje novih moči. Sledi pregled opravljenega v posameznih prvoligaših, ki bodo nadaljevali tekmovanje med elito, in aktualnih sprememb.

OLIMPIJA: Kot vse kaže, predsednik Milan Mandarić še ni našel svojega naslednika, ki bi mu bil za upravljanje državnega in pokalnega prvaka pripravljen odšteti vsaj 10 milijonov evrov, zato mora pripravljati vse potrebno za prihodnjo sezono, ki se bo za zeleno-bele začela 10. ali 11. julija v prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, priprave pa se bodo začele mesec dni prej. Včeraj se je od kluba že poslovil strelec dveh zadetkov v pokalnem finalu, Hrvat Leon Benko, s katerim niso podaljšali pogodbe. Kopici igralcev se izteče pogodba konec tega meseca (Ricardo Alves, Dario Čanađija, Mitch Apau, Jason Donovan, Rok Vodišek in Aris Zarifović), v igri so tudi okrepitve (morda celo Senijad Ibričić iz Domžal?!), zato ima športni direktor Mladen Rudonja polne roke dela. Bo trener Igor Bišćan vendarle ostal?

MARIBOR: Vijolični so se po superuspešni jeseni v ligi prvakov in katastrofalnem nadaljevanju sezone zavili v molk. Športni direktor Zlatko Zahović je napovedal odhod in odšel na dopust, v Ljudskem vrtu so v ospredju preigravanja različnih scenarijev glede nove sezone. Bo Darko Milanič ostal trener, kam in za koliko denarja bo odšel prvi golgeter lige in novopečeni reprezentant Luka Zahović, kdo bo novi športni direktor (mar res Zahovićev vojak Miran Pavlin?). Zbor ekipe je 7. junija, vsaj do takrat bi morali postreči z večino odgovorov.

DOMŽALE: »Na premor odhajamo mirni, saj imamo vse pripravljeno in načrtovano do prvega kroga kvalifikacij za evropsko ligo. V teh dveh tednih se bomo spočili, zbrali nove moči, nato pa v sezono krenili optimistično in z novimi cilji. Izzivov ne bo manjkalo, a se jih vsekakor veselimo. Videli bomo, kaj bo prinesel prestopni rok, vsekakor pa bomo poskušali nekoliko osvežiti našo zasedbo,« je tako rekoč idilični položaj v rumeni družini opisal trener Simon Rožman. Ob Kamniški Bistrici so kot vselej pripravljeni tudi na trgovanje z igralci, če ne bo velikih sprememb, bodo eni izmed kandidatov za naslov prvaka 2019.

RUDAR: Za knapi je čudežna sezona. Jeseni so bili praznih žepov, na robu preživetja, trener Marijan Pušnik pa je z igralci dosegal nadpovprečne rezultate. Dobičkonosna zima po prodaji Johna Maryja in Damjana Vukliševića je narisala nasmeh na obraze in Rudar si je priigral mesto v evropskem tekmovanju. To bo lepa izložba za igralce in možnost novega zaslužka, hkrati pa bo to povzročilo nove skrbi Pušniku pri ustvarjanju ekipe.

CELJE: Moštvo iz knežjega mesta je doseglo manj od pričakovanj in načrtov uprave, zato pa so organizacijsko in finančno stabilizirali klub. »Glede na vsa dejstva bi lahko ocenil letošnjo sezono kot tlakovanje poti za naslednje sezone. Treba se je zavedati, da se uspeh gradi in ne doseže čez noč. Ob tem je treba izpostaviti Rudija Požega Vancaša, ki je postal član članske izbrane vrste Slovenije, Metod Jurhar, Janez Pišek in Amadej Brecl pa so nosili dres reprezentance Slovenije do 21 let,« je med drugim izpostavil predsednik kluba Miloš Rovšnik. Dušan Kosič ostaja trener.

GORICA: Modro-beli so pod vodstvom nezamenljivega Mirana Srebrniča precej nihali, pozimi so ostali brez najboljšega igralca Rifeta Kapića, ki je za 500.000 evrov odšel v švicarski Grasshoppers. Kariero je končal Miran Burgić, zdaj so Gorico zapustili še Matija Škarabot, Miha Gregorič, Dejan Žigon, Tilen Nagode, Matej Šantek in Donatus Joseph Edafe. »Kljub temu da se nam ni uspelo uvrstiti v evropska tekmovanja, mislim, da smo v tej sezoni pokazali veliko dobrih stvari, ki jih je treba ohraniti, izboljšati pa moramo tiste, v katerih imamo še rezerve. Kot najslabši trenutek bi izpostavil izpad v polfinalu pokala proti Aluminiju,« je dejal kapetan Alen Jogan.

KRŠKO, ALUMINIJ: Oboji so izpolnili glavni cilj, obstanek v prvoligaški druščini. Aluminij s trenerjem Oliverjem Bogatinovim je še nadgradil sezono z uvrstitvijo v pokalni finale. Tako on kot Alen Ščulac v Krškem že mirno snujeta načrte za prihodnjo sezono, pred katero gre pričakovati nekaj sprememb v igralskem kadru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije