SKOKI

Celo za več kot 1 km/h počasnejši od tekmecev

Domen Prevc v Kuusamu presenetil vse po vrsti – še samega sebe. Najvišje uvrščeni slovenski skakalec v seštevku ostaja Timi Zajc.
Fotografija: Domen Prevc kljub zelo dobrima četrtima mestoma ni bil povsem zadovoljen s svojimi skoki v Kuusamu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Domen Prevc kljub zelo dobrima četrtima mestoma ni bil povsem zadovoljen s svojimi skoki v Kuusamu. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Potem ko je Domen Prevc tudi na drugi tekmi smučarskih skakalcev za svetovni pokal v Kuusamu pristal tik za najboljšo trojico – vnovičnemu japonskemu zmagovalcu Rjojuju Kobajašiju sta na nedeljski slovesni razglasitvi družbo delala olimpijska prvaka iz Pjongčanga '18, Nemec Andreas Wellinger (2.) in Poljak Kamil Stoch (3.) –, se je v skupni razvrstitvi prebil že med elitno deseterico. Z zelo dobrimi nastopi je 19-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki je po pogovoru z glavnim trenerjem Gorazdom Bertoncljem izpustil uvodno prireditev v Visli, ker se pred dobrimi desetimi dnevi pač še ni počutil dovolj pripravljenega za kosanje z največjimi asi, presenetil vse po vrsti, celo samega sebe. »Če sem iskren, niti sam nisem pričakoval tako dobrega vikenda,« je priznal Domen, ki so mu bile sicer – kakor je ugotavljal tudi nekdanji nemški zvezdnik in zdajšnji Eurosportov strokovni komentator Sven Hannawald – vetrovne razmere z močnim vzgornikom pisane na kožo. »Ko je po odskoku začutil veter v prsih, je prišel na svoj račun. To so takšne razmere zanj, ki jih zna izkoristiti tudi takrat, ko (še) ni v optimalni formi,« je 44-letni Nemec povedal o najmlajšem od bratov Prevc, ki je pojasnil, da njegovi skoki kljub vsemu še niso na tako visoki ravni, kot bi lahko bili. Zato si bo prizadeval do odhoda na naslednjo postajo svetovnega pokala konec tedna v Nižjem Tagilu čim bolj (iz)piliti svojo tehniko.

Zajc pet točk pred Prevcem

Najvišje uvrščeni Slovenec v točkovanju za svetovni pokal pa ostaja Timi Zajc, ki je po nedeljskem 11. mestu zdrsnil na skupno sedmo (pet točk pred devetouvrščenega Domna), ki si ga deli z Rusom Jevgenijem Klimovom, zmagovalcem uvodne posamične preizkušnje v Visli. Obetavni skakalec iz SSK Ljubno BTC, ki je bil julija letos tako rekoč prisiljen s Sport 2000 prestopiti na Fluege.de, se je predvčerajšnjim pritoževal zaradi nižje zaletne hitrosti. Nič čudnega, ko pa je bil na skakalnici Rukatunturi dejansko tudi za več kot 1 km/h počasnejši od tekmecev. »Nismo še ugotovili, kaj je razlog. Upam, da ga bomo čim prej odkrili in mi bo potem oder za zmagovalce lažje dosegljiv,« je dal 18-letni up iz Hramš pri Dobrni jasno vedeti, kam meri. Na svojo veliko nadarjenost pa je vnovič opozoril tudi leto mlajši Žak Mogel, ki se je še drugič zapovrstjo prebil med dobitnike točk, potem ko je 24. mestu dodal še dvajseto. V finalu je od naših znova nastopil tudi Anže Lanišek (21.), medtem ko so bili Bor Pavlovčič (36.), Jernej Damjan (37.) in Anže Semenič (47.) v nedeljo prekratki za drugo serijo. Slovenski selektor Bertoncelj je bil z nastopi svojih varovancev zadovoljen. »Fantje so nastopili zelo uspešno, to velja zlasti za Domna, čigar četrti mesti sta izjemna dosežka. Tudi Timi je skakal dobro, pohvaliti pa je treba še Žaka za prve točke,« je 42-letni Kranjčan potegnil črto pod preizkušnji na Finskem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije