KOŠARKA

Čudežnega dečka primerjajo z Ronaldom

Luka Dončić v Dallasu razgrnil prve vtise o novem življenju v NBA. V uvodu sezone ima igralno statistiko na ravni Michaela Jordana.
Fotografija: Luka Dončić že kot novinec v ligi NBA navdušuje košarkarsko srenjo. Foto: Usa Today
Odpri galerijo
Luka Dončić že kot novinec v ligi NBA navdušuje košarkarsko srenjo. Foto: Usa Today

DALLAS – Košarkarji moštva Dallas Mavericks nove sezone lige NBA rezultatsko niso začeli po željah, z dvema zmagama in sedmimi porazi so na repu razpredelnice zahodne konference s petnajstimi ekipami. Telički so novo prvenstvo vsekakor želeli odpreti odločneje, še posebno ker jim je evropska senzacija Luka Dončić, tretji izbor letošnjega nabora s strani Atante, ki ga je pri menjavi igralcev odstopila Dallasu, v psihološkem pogledu dala veliko zagona.
Luka Dončić že kot novinec v ligi NBA navdušuje košarkarsko srenjo. Foto: Usa Today
Luka Dončić že kot novinec v ligi NBA navdušuje košarkarsko srenjo. Foto: Usa Today

Namreč, da bi se približali časom, ko so leta 2006 igrali v finalu lige NBA, a izgubili z Miamijem, pet let pozneje pa so po zmagi nad istim nasprotnikom osvojili svojo edino NBA-lovoriko. Devetnajstletni Slovenec ima po devetih tekmah teličkov impresivno statistiko; v povprečju na srečanje dosega po 19,4 točke (je najučinkovitejši pri Dallasu) ter zbere po 6,6 skoka in 4,6 podaje, s tem je drugi najboljši v ekipi.

Nič čudnega, da je zaradi brezmejnega zanimanja medijev na telefonski novinarski konferenci s sedmo silo z vsega sveta v Dallasu razgrnil prve vtise in mnenje o uvodu v novo življenje v NBA. Je pa že tudi glavni kandidat za novinca leta v severnoameriški ligi. »Razglasitev za novinca sezone bi bila zame velika čast, a bolj kot to bi si želel, da bi se uvrstili v končnico. Najprej je ekipa, nato posamične nagrade.«

Kaj pa lastna uvodna statistika, ki je na ravni Michaela Jordana na začetku kariere v NBA? »Nikoli se ne bi niti v sanjah primerjal z njim. Je najboljši od vseh, ki so kdaj igrali v ligi NBA. Nihče se ne more primerjati z njim,« je poudaril. Iskrivo nadobudnost 19-letnika pa je najbolje pokazal v obračunu z Los Angeles Lakers, ko je na nasprotni strani stal LeBron James. Po tekmi je kot navdušen najstnik pred domačo slačilnico počakal, da mu je domače osebje izročilo Jamesov dres, za katerega sta se dogovorila med tekmo, nanj pa je zvezdnik napisal: Stremi k veličini. »Bilo je nepozabno, vedno je bil moj idol. To je bil dan, ki si ga bom zapomnil za vedno,« je navrgel Dončić.
 

Besen, ko izgubi


Trener Rick Carlisle za Luko pravi, da je v vseh pogledih visoko nad povprečjem običajnega 19-letnika. Že od 13. leta je v poklicnem košarkarskem pogonu, vsakodnevno tudi izpolnjuje vse delovne zahteve. »V NBA se je bilo najtežje prilagoditi na poraze. Sem takšen, da se zelo razjezim, če moje moštvo izgubi, za uvod pa se nam je to pripetilo že sedemkrat. To je težko sprejeti. A smo šele na začetku sezone, kot ekipa še rastemo in se izboljšujemo, začeli bomo tudi zmagovati. Košarka v NBA je sicer hitrejša in bolj telesno naravnana, kot sem si predstavljal. Torej, obstaja še mnogo stvari, pri katerih se moram izboljšati, to tudi že delam,« je še potrdil Luka Dončić.


»Sicer pa sem se zlahka prilagodil na življenje v Dallasu. To ni bilo nič v primerjavi s tistim, ko sem pri 13 letih zapustil Slovenijo in igral v Španiji. Real Madrid je sicer zunaj lige NBA najboljši klub na svetu.« Na vprašanje, katero številko 7 bolj pogrešajo v Realu, nogometno ali košarkarsko Dončićevo, pa je mladi as odgovoril: »Tisto Cristiana Ronalda, je eden najboljših igralcev na svetu.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije