HRVAŠKA - ANGLIJA

Dalić podžiga adrenalinsko bombo, Southgate ne zaznava arogance

Hrvaški in angleški nogometaši bodo odločili o drugem finalistu svetovnega prvenstva. Ognjeviti želijo preseči rod iz leta 1998, Otočani sanjajo o drugem mundialskem finalu.
Fotografija: Luka Modrić in Harry Kane – kapetana in ključna moža hrvaške in angleške reprezentance. Foto: AFP
Odpri galerijo
Luka Modrić in Harry Kane – kapetana in ključna moža hrvaške in angleške reprezentance. Foto: AFP

MOSKVA – Čaka nas epski boj! Drevi od 20. ure bodo travnato površino moskovskega stadiona Lužniki prekrivale luže, pa ne kot sad čemernega ruskega celinskega podnebja, lil se bo znoj od napora Gordija Albiona in ognjevitih. Hrvaška proti Angliji je drugi polfinalni par svetovnega nogometnega prvenstva, Otočani lovijo svoj drugi mundialski finale po letu 1966, ko so doma tudi zmagali, s številnimi rajskimi plažami prav tako kroatski Otočani pa želijo spisati zgodovino in unovčiti svojo nesporno nogometno kakovost.

»Mar se bomo zdaj, korak od finala, pritoževali, da smo utrujeni? S takšnim stališčem potem sploh ni treba priteči na igrišče,« bojevito moralo še podžiga hrvaški selektor Zlatko Dalić. Ognjeviti so namreč v osmini finala proti Danski in v četrtfinalu z Rusijo morali odigrati še podaljške, končni zmagi pa so si pristreljali po najstrožjih kaznih. »Smo med štirimi najboljšimi moštvi na svetu in v tem lahko le uživamo, lahko smo ponosni na to,« nacionalno strast podžiga nekdanji pomočnik trenerja v varaždinskem Varteksu, ko je ta leta 2001 v pokalu Uefa izločil angleški klub Aston Villo.

Luka Modrić in Harry Kane – kapetana in ključna moža hrvaške in angleške reprezentance. Foto: AFP
Luka Modrić in Harry Kane – kapetana in ključna moža hrvaške in angleške reprezentance. Foto: AFP

Dalić se še ni izjasnil, s katerimi možmi bo napadel tekmeca. Šime Vrsaljko ima težave s poškodbo kolena, a v kroatskem taboru poudarjajo, da bo branilec stisnil zobe, saj je to tekma, ki se igra tudi z eno nogo. »Ne vem, ali so Angleži močnejši od Argentine, ki smo jo premagali v skupinskem delu. Imajo mlado in poletno ekipo, ki se je na začetku svetovnega prvenstva mučila, nato pa zlahka ugnala Švedsko. Vse, kar lahko rečem o tem polfinalu, je, da bo to velik boj,« je sklenil Zlatko Dalić. »Do polfinala smo prišli po težji poti. Na preteklih turnirjih nismo imeli sreče, zdaj se nam vse vrača. Upajmo, da bomo tokrat šli korak dlje, kot je to uspelo bronastemu rodu na svetovnem prvenstvu leta 1998. Vse potrebno imamo, da bo res tako: odlično ekipo in izvrstno strokovno vodstvo,« je o svojih močeh prepričan Luka Modrić, ki ga imajo mnogi skupaj z Ivanom Rakitićem za najboljši dvojec zveznih igralcev na ruskem mundialu.

Prekinitve hrvaška slabost


Samozavestna in polna sama sebe, celo arogantna angleška javnost se dela, da ne vidi hrvaških kakovosti, temveč izpostavlja le napake. Kroatski igralci so na mundialu pokazali slabosti ob prekinitvah igre, prejemali zadetke, Gordi Albion pa jih je od enajstih svojih golov osem zabil po prekinitvi igre, od tega pet s streli z glavo. Otočani, ki na SP sicer niso prišli z res velikanskimi pričakovanji, poleg tega Hrvaške nikoli ne bodo obravnavali tako kot nogometni velesili Brazilijo ali Argentino. Poleg tega se zavedajo, da imajo enkratno priložnost za veliki met, s porazom proti Belgiji so prišli v lažjo polovico žreba, izognili so se Braziliji, Franciji, Belgiji. Mnogi strokovnjaki tudi hvalijo selektorja Garetha Southgata; včasih je Anglija imela možne posameznike, zdaj ima takšno vse moštvo.

Zadnji oviri za angleški oziroma hrvaški napad – Danijel Subašić in Jordan Pickford Foto: AFP
Zadnji oviri za angleški oziroma hrvaški napad – Danijel Subašić in Jordan Pickford Foto: AFP

»Od svojih varovancev ne bom zahteval ničesar drugega, kot sem to že do zdaj. Torej obrambno disciplino, dobro organizacijo in taktično ozaveščenost, z žogo v nogah pa svobodo in izraznost skozi enake modele akcij, kot je bilo to do zdaj,« se pretirano ne obremenjuje Southgate, ki pa tudi ni želel razkriti, ali bo zaradi odličnih Modrića in Rakitića v igro poleg Jordana Hendersona od začetka poslal še dodatnega obrambno naravnanega zveznega nogometaša Erica Dierja. Je pa Southgate tudi dodal, da moštvo polfinala ne pričakuje preveč samozavestno ali s preveliko adrenalinsko bombo, ki bi lahko eksplodirala z negativnim učinkom. ​

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije